Τη «Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης» προϋπολογισμού περίπου 85 εκ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε η κ. Πατουλίδου και οι μελετητές, η «γενική εικόνα» του φιλόδοξου προγράμματος αστικών αναπλάσεων, που για οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη, Δέλτα, Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου) προβλέπει χρηματοδότηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 85 εκ. ευρώ, είναι η εξής:
-Το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν από 25 φορείς (17 φορείς και οχτώ δήμοι) είναι 175, με έναν κατ’ εκτίμηση συνολικό προϋπολογισμό 302 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3,5 φορές τον προϋπολογισμό της ΟΧΕ. Επίσης, 23 έργα προτάθηκαν χωρίς προϋπολογισμό.
-Μόνο οι Δήμοι έχουν κάνει σχεδόν 130 προτάσεις με κατ’ εκτίμηση προϋπολογισμό 279,5 εκ. ευρώ. Ορισμένοι Δήμοι πρότειναν στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ άλλοι πρότειναν ουσιαστικά όλο ή το μεγαλύτερο μέρος από τα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα. Έτσι, υπάρχουν Δήμοι με μεγάλο πληθυσμό και οξυμένα προβλήματα που περιορίστηκαν σε 4 έως 13 έργα κόστους 9 έως 18 εκ. ευρώ και άλλοι Δήμοι που πρότειναν 13 έως 47 έργα κόστους 37 έως 106 εκ. ευρώ.
-Σε 59 προτάσεις δεν υπάρχει αναλυτική περιγραφή τους, ώστε να μπορέσουν να αξιολογηθούν. Οι άλλοι φορείς εκτός των δήμων (συνολικά 17) υπέβαλαν προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 22,4 εκ. ευρώ. Οι φορείς που υπέβαλαν προτάσεις είναι: Αθλητικός Όμιλος «Αρίων», Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής), Σύλλογος Συμπαράστασης σε Άτομα με Προβλήματα Εθισμού «ΑΡΩΓΗ 12+», ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΔΕΘ – HELEXPO, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Μουσείο (ΟΣΕ), Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.
-Σε σύγκριση με την κατανομή των πόρων για την ΟΧΕ στο ΠΕΠ, σε άλλα Πεδία Παρέμβασης μένουν πόροι χωρίς προτάσεις και Πεδία όπου οι προτάσεις ξεπερνούν έως και δέκα φορές τους διαθέσιμους πόρους.
Επιπλέον, όπως διευκρίνισε η κ. Πατουλίδου, στα πεδία για την επιχειρηματικότητα και τους ανθρώπινους πόρους δεν έχουν εξειδικευθεί επαρκώς τα αντίστοιχα «τομεακά» Επιχειρησιακά Προγράμματα. Οι μελετητές και οι εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής εξήγησαν ότι δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν όλες οι προτάσεις και πως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ελλιπή στοιχεία, οπότε θα απαιτηθεί αυστηρή αξιολόγηση.
Η διαβούλευση για το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση μήνα και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία. Μετά τη σημερινή συζήτησή του, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2017, ώστε με γοργούς ρυθμούς να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή του και την έγκρισή του από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή κι έτσι να αρχίσει η έκδοση των προσκλήσεων για την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.

Στόχοι του σχεδίου για το πολεοδομικό συγκρότημα, με την ολοκλήρωσή του, είναι μια Θεσσαλονίκη:
-Ανταγωνιστική και καινοτόμα.
-Που θα έχει επανακαθορίσει την ταυτότητά της.
-Αεικίνητη και βιώσιμη.
-Πράσινη.
-Συμμετοχική.
-Λειτουργική και αποτελεσματική.

Πηγή:Π.Κ.Μ

 

Μοιράσου το άρθρο: