«Οι Περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας .Απ. Τζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτιος, Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων Σπ.Σπύρου, Αττικής Δ. Μαραβέλιας και Πελοποννήσου Ν. Πατσαρίνος.

Συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός δήλωσε:
«Θέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα:
-Από το 2012 και μετά έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των Περιφερειών κατά 60% και πλέον όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες τους, ενώ ειδικότερα οι επενδυτικοί ΚΑΠ έχουν μηδενιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς έχουμε προσαρμόσει τη λειτουργία μας με λίγα να κάνουμε πολλά, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες Περιφέρειες θα έχουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.
Εμείς, επειδή λειτουργούμε στρατηγικά και μεθοδικά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.
Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι δεν θα δεχθούμε καμία μείωση χρηματοδότησης στα πλαίσια της επισκόπησης δαπανών (spendingreview).
Ο Υπουργός μας είπε ότι μέχρι τέλους του 2017 θα εκταμιευθούν 27 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικούς ΚΑΠ (αφορά δαπάνες όπως για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό). Το ποσό είναι προφανώς μικρό αλλά στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο είναι μία κίνηση. Εμείς ζητάμε κι ευελπιστούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
-Παράλληλα, ζητήσαμε από τον Υπουργό να διπλασιασθούν τουλάχιστον οι πόροι για λειτουργικές δαπάνες καθώς μας εκχωρούν διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς τους αναλογούντες ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας, εποπτεία των ΟΕΒ, ελέγχους περιβάλλοντος, δαπάνες πολιτικής προστασίας.
-Μείζον θέμα για τις Περιφέρειες και το επισημάναμε είναι οι παρακρατηθέντεςπόροι, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που αποδόθηκαν στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό συγκριτικά με όσα προβλέπονται από το Νόμο του «Καλλικράτη» (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεωντου Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων ΦΠΑ).
Από το 2011 οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών ξεπερνούν το 1,9 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα, αξιώνουμε, όμως εκείνα τα χρήματα για να μην κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συνανθρώπους μας καθώς και το στρατηγικό αναπτυξιακό χαρακτήρα των Περιφερειών, που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας».
-Επιπρόσθετα, ζητήσαμε να διαγραφεί κάθε καταλογισμός που έχει γίνει στις Περιφέρειες ως καθολικών διαδόχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και άλλων τρίτων φορέων ως ποσοστού επί του εργολαβικού οφέλους για έργα που είχαν εκτελεστεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις».

Μοιράσου το άρθρο: