Ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Αμπελιτσιά: το απειλούμενο, ενδημικό δένδρο της Κρήτης» πραγματοποιεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στους Λάκκους.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη, 2017-2020».
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Φρίμπουργκ της Ελβετίας, που ειδικεύεται στη μελέτη σπάνιων και αρχαίων ειδών δέντρων, όπως η αμπελιτσιά, και υλοποιείται με το συντονισμό του ΜΑΙΧ και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Κρήτης, με τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς.

Η Αμπελιτσιά, είναι κυρίως γνωστή από την κατασκευή της παραδοσιακής «Κρητικής κατσούνας». Όπως εξήγησε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων, η γεωπόνος του ΜΑΙΧ, Ηλέκτρα Ρεμούνδου,είναι ένα είδος δένδρου που υπάρχει μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι, όμως, απειλούμενο είδος, όπως είπε, κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της υπερβόσκησης. Θα μπορούσε να είναι το εμβληματικό δέντρο της Κρήτης καθώς απαντάται σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού, σε μικρούς ή μεγάλους πληθυσμούς, και είναι από τους πιο παλιούς «κατοίκους» του νησιού: απολιθώματα ηλικίας περίπου 8 εκατομ.ετών από το πρόγονο (αρχέγονο) είδος της αμπελιτσιάς έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μακρυλιάς, στην ανατολική Κρήτη. Είναι ένα σπάνιο και μοναδικό κομμάτι της φυσικής μας κληρονομιάς που υποχρεούμαστε να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές, τόνισε η κ. Ρεμούνδου.

Λόγω αυτής της σπανιότητάς της, περιλαμβάνεται και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, αλλά και από διεθνείς Συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης. Επίσης, είναι ένα από τα περίπου 2.500 φυτικά είδη στον κόσμο που θεωρούνται Κινδυνεύοντα με εξαφάνιση με βάση τον Διεθνή Οργανισμό για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN, 2012).

Η αποψινή εκδήλωση στους Λάκκους απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν γι’ αυτό το σπάνιο δέντρο και στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους των περιοχών που συνορεύουν με τους φυσικούς πληθυσμούς της Αμπελιτσιάς για τη σημασία της διατήρησης και προστασίας της. Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Ρεμούνδου:

Μοιράσου το άρθρο: