Υπαρκτά αλλά περιορισμένα, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, είναι τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού στα Χανιά, όπως ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Μέσα και έξω από την τάξη: Προβλήματα και συγκρούσεις», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας στα Σχολεία.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχουν αναφερθεί κρούσματα σχολικού εκφοβισμού, τα οποία, ωστόσο, είναι περιορισμένα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που σύμφωνα με τη σχολική σύμβουλο Αθηνά Ντούλια «είναι απόρροια των προσπαθειών που καταβάλουν οι σχολικές κοινότητες μέσω, κυρίως, της ενημέρωσης». «Δεν έχουμε τα ακραία φαινόμενα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές. Οι όποιες αντιπαλότητες, οι όποιες μορφές επιθετικότητας έχουν να κάνουν με εκφάνσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Έχουμε τα παιδιά της οικονομικής κρίσης -είναι αυτή η γενιά- που έχουν να κάνουν με διάφορες ανησυχίες και αυτή η αναστάτωση που βιώνουν ψυχικά την εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τι είναι τελικά εκφοβισμός και να μην τα βάζουμε όλα κάτω από την ταμπέλα του «bullying»» πρόσθεσε η κ. Ντούλια.

Περιορισμένα είναι και τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, τα οποία αφορούν σε παραβατικές συμπεριφορές παιδιών, όπως σημείωσε ο σχολικός σύμβουλος Γιώργος Γώγουλος.
Μιλώντας στην ημερίδα, η υπαστυνόμος Σοφία Λογαρίδου επισήμανε ότι στο γραφείο ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων γίνονται καταγγελίες από γονείς για λεκτικές και σωματικές επιθέσεις μαθητών κατά άλλων μαθητών. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αυτά τα κρούσματα δεν αποτελούν σχολικό εκφοβισμό. «Οι διενέξεις μεταξύ των μαθητών δεν έχουν στοιχεία εκφοβισμού» υποστήριξε.

Επίσης, στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, υπογραμίστηκε ότι το οικογενειακό περιβάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά των παιδιών μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον. – ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: