Δόθηκε, την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, σε κυκλοφορία το τμήμα  Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή, το οποίο ήταν το τελευταίο τμήμα του Κάθετου Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού  Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής.

Πρόκειται για ένα μεγάλο οδικό, αναπτυξιακό έργο, τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη χώρα καθώς αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και η ολοκλήρωση  του οδηγεί στην σύνδεση της Ελλάδος με το νότιο τμήμα της Αλβανίας. Τα εγκαίνια τελέστηκαν στον Ισόπεδο Κόμβο της Κρυσταλλοπηγής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και η παράδοση του τμήματος σε κυκλοφορία έγινε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Το τμήμα «Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή» αποτελούνταν από δύο τα υπο-τμήματα: Το«Κορομηλιά – Ιεροπηγή», μήκους 13,5 χλμ. και το τμήμα «Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή», μήκους 4,1 χλμ. Το αντικείμενο της σύμβασης περιλάμβανε την κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας  του αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ανά ρεύμα κυκλοφορίας, την κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων και ενός ισόπεδου κόμβου κυκλικής μορφής,  τη δίδυμη σήραγγα Ιεροπηγής και  Κρυσταλλοπηγής και τέλος τις αποκαταστάσεις και συνδέσεις του εθνικού δικτύου και των τοπικών οδών. Με την παράδοση και του τελευταίου τμήματος, πλέον η χρονική απόσταση Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή  είναι περίπου 12 λεπτά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο. Στόχος είναι η Εγνατία Α.Ε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στις υποδομές της Βορείου Ελλάδος, να ολοκληρωθούν οι κάθετοι άξονες και οι συνδέσεις με όλες τις παραγωγικές περιοχές. Η  προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να μην υπάρχει μόνο η οδική Εγνατία, αλλά και η σιδηροδρομική. Περιοχές όπως είναι η Καστοριά και η Φλώρινα αλλά και  περιοχές όπως στη Θράκη και στην Ήπειρο, ανέφερε ο υπουργός,  πρέπει να σταματήσουν να είναι οι εσχατιές της χώρας αλλά να είναι η αρχή της ενδοχώρας των Βαλκανίων.  Η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου σημείωσε ότι το τμήμα αυτό του αυτοκινητοδρόμου δίνει μια άλλη προοπτική και δυνατότητα στην περιοχή. Χάρη σε αυτό το  έργο, μπορούμε να βγούμε από την απομόνωση, μάλιστα σε συνδυασμό με τα  όσα ανακοινώθηκαν κατά το προηγούμενο διήμερο από τον Πρωθυπουργό Αλέξη  Τσίπρα, όπως η είναι η σύνδεση με τη σιδηροδρομική Εγνατία  και η  αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καστοριάς, δίνονται όλες οι δυνατότητες  μέσα από αυτό το πλέγμα των υποδομών, ώστε η Καστοριά και γενικότερα η  Δυτική Μακεδονία, να βγει από την κρίση και να δημιουργήσει τις  προϋποθέσεις για μια παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης εξέφρασε την ελπίδα του ο δρόμος αυτός να αποτελέσει ένα δρόμο συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών. Σύντομα, ανέφερε ο κ. Καρυπίδης θα υλοποιηθεί και η κάθετη οδός της Φλώρινας.
Ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Απόστολος Αντωνούδης σημείωσε ότι τέτοιου είδους έργα, βγάζουν στην επιφάνεια την κάθε περιοχή και δημιουργούνται πόλοι ανάπτυξης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ενδοχώρα των Βαλκανίων.

Μοιράσου το άρθρο: