ΔΠΘ
Αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα αποφάσισαν οι Καθηγητές της Νομικής Θράκης

Συνεχίζουν την Αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα οι Καθηγητές όλων των τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά την απόφαση της Συνέλευσης της Νομικής αποφάσισαν οι καθηγητές της Νομικής Θράκης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ίδρυση της 4ης Νομικής στην Πάτρα.
Η αποχή θα διαρκέσει ως τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η Γενική Συνέλευση της Νομικής.
Μιλώντας στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Θράκης, Θεοχάρης Δαλακούρας, υπογράμμισε πως παράλληλα ζητούν και ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Ο κ. Δαλακούρας εκτιμά πως η συνάντηση θα γίνει πριν τις γιορτές.

Αυτοδιοίκηση
«Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης »

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στην Κομοτηνή, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, με σκοπό τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων εν όψει του χειμώνα. Μιλώντας στους εμπλεκόμενους φορείς που έδωσαν το παρόν, κατά την συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης τόνισε «την σημασία της πρόληψης και του σωστού συντονισμού μεταξύ των Δήμων, των Υπηρεσιών και της Περιφέρειας με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής και των περιουσιών τους».

Συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Με 29 θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδριάζει σήμερα στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν :Η 13η Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικ. Έτους 2018, Η Έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ξάνθης προς το ΝΠΔΔ με την επωνυμία: «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και η πρόσληψη προσωπικού που θα απασχοληθεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δύο (2) μηνών σε συνολικό διάστημα 12 μηνών για την κάλυψη εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών
Πριν από την Τακτική συνεδρίαση του οργάνου, θα έχουν προηγηθεί δύο ειδικές συνεδριάσεις, η μία θα αφορά την ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού.

Ημερίδα για τα Κέντρα Νεότητας στην Κομοτηνή σήμερα

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «STEPs Youth Center /Σκαλοπάτια – Κέντρα νεότητας» με ακρωνύμιο «STEPs, ο Δήμος Κομοτηνής διοργανώνει σήμερα στις 10 το πρωΐ ημερίδα πληροφόρησης με σκοπό την διάδοση του έργου, αλλά και την ενημέρωση των δημοτών σχετικά με την δημιουργία και λειτουργία Κέντρου μη τυπικής μάθησης στην Κομοτηνή.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

ΠΥ
Αδρανοποίηση από την ΠΟΥ φιάλης με αμμωνία

Αδρανοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο από την Πυροσβεστική Ξάνθης, παλιά φιάλη με αμμωνία σε παράδρομο της επαρχιακής οδού Ξάνθης-Πετεινού, κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΠΥ Ξάνθης και ο Διοικητής της Ιωάννης Γκίγκης, η υπηρεσία ενημερώθηκε για διαρροή τοξικού αερίου στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.
Η Υπηρεσία επενέβη με συνολικά τέσσερα οχήματα και δέκα Υπαλλήλους.
Αποκλείστηκε προληπτικά η παρακείμενη περιοχή και στην συνέχεια αδρανοποιήθηκε η φιάλη με ενέργειες πυροσβεστών της 4 ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι ήταν εφοδιασμένοι με ειδικές στολές χημικής προστασίας.

Κοινωνική Οικονομία
Εκδήλωση για τις προκλήσεις των Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης, πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση στην Κομοτηνή με τίτλο, “Ευκαιρίες, Εργαλεία και Προκλήσεις των κοινωνικών επιχειρήσεων».
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο Αρκάντια και θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωΐ.
Η δράση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του έργου,«Ενίσχυση του Κοινωνικού Επιχειρηματικού Πνεύματος μέσω της δημιουργίας καινοτόμων Δομών Στήριξης στη διασυνοριακή περιοχή», που εντάχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020».
Το παρόν του θα δώσει και ο Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής Οικονομίας, και Καθηγητής Πανεπιστημίου, Βαγγέλης Νικολαΐδης.
Η ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέματα την Δικτύωση και την χρηματοδότηση για τη δημιουργία και τη στήριξη των ΚοινΣΕπ.
Στη συζήτηση θα συμμετέχει και ο κ. Νικολαΐδης, ενώ θα συντονίσει η Αρχισυντάκτρια της ΕΡΤ Κομοτηνής, Βασιλική Μαχαίρα.

ΔΠΘ
Το ΔΠΘ τιμά την Αγγέλα Γιαννακίδου την Αρχόντισσα της Παράδοσης στη Θράκη

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ», η οποία αποτελεί τιμητικό αφιέρωμα στην Ιδρύτρια και Πρόεδρο του «Εθνολογικού Μουσείου Θράκης» κυρία ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ, με αφορμή την παραχώρηση της επιστημονικής διαχείρισης του Μουσείου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στο «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας».
Η ημερίδα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 19. 15 στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, στην Κομοτηνή, και επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Καθηγητής κ. Μ. Γ. Βαρβούνης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αποδοθεί και ειδική τιμητική διάκριση στην κυρία ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ.
Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη

Σήμερα το δρομικό του Αη Βασίλη

Η Κομοτηνή ετοιμάζεται σήμερα για το τρίτο δρομικό εθελοντισμού και αλληλεγγύης του ΑΗ Βασίλη-Santa Run-.
H εκκίνηση θα δοθεί στις 5 το απόγευμα στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής και για να συμμετέχει κάποιος θα πρέπει να παραδώσει ποσότητα ελαιολάδου, για τις οικογένειες που χρειάζονται ενίσχυση, προκειμένου να λάβει το σκουφάκι του Αη Βασίλη.
Η συμμετοχή για τα παιδικά θα είναι δωρεάν.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εθελοντικής δράσης, «Άη Βασίλης άργησε μια μέρα», Άρτεμις Τσολάκη, τόνισε πως και φέτος η ποσότητα λαδιού που θα συγκεντρωθεί θα αγγίξει τα 1500 λίτρα και θα δοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου για να τις διανείμει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.
Στην ολοκλήρωση του δρομικού, στις 7 το απόγευμα, ο Δήμος Κομοτηνής θα ανάψει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία, σηματοδοτώντας την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων, με τίτλο, «Μαγεμένο Πάρκο», στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής.
Το δρομικό του Άη Βασίλη αποτελεί την πρόδρομη δράση του ΆΗ Βασίλη άργησε μια μέρα, δράση η οποία φέτος θα υλοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Κουμπαράδες τοποθετήθηκαν για τη μικρή Χρυσοβαλάντω στο αγώνα “Ξάνθη-Ολυμπιακός”

Στο πλαίσιο στήριξης της μικρής Χρυσοβαλάντως, o πολιτιστικός σύλλογος Θάμυρις οργάνωσε μια φιλανθρωπική δράση στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού αγώνα Ξάνθης – Ολυμπιακού .
Παίρνοντας την έγκριση της διοργανώτριας αρχής SuperLeague και την άμεση ανταπόκριση των ποδοσφαιρικών ομάδων της Ξάνθης και του Ολυμπιακού, τοποθετήθηκαν ”κουμπαράδες” σε κάθε θήρα του γηπέδου, ώστε οι θεατές να μπορούν να προσφέρουν το ποσό μπορούν και επιθυμούν, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΠΣ Θάμυρις, Μιχάλης Ζαμπάρας.
Τα χρήματα που μαζεύτηκαν θα δοθούν στην οικογένεια της μικρής Χρυσοβαλάντως.

Σύλλογοι
Βράβευση αριστούχων Σαρακατσάνων Μαθητών

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, καλεί τους αριστούχους μαθητές, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της εκπαιδευτικής περιόδου 2017-2018,να το δηλώσουν μέχρι στις 20 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις βραβεύσεις.

Οι Βραβεύσεις θα γίνουν την 27 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ( απέναντι από το σπαθί ).

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση την ερχόμενη Τρίτη «Προσεκτικά Παραδοθήκαμε»

Οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας Θέμις Ιππέκη διοργανώνουν στην θεατρική παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Προσεκτικά Παραδοθήκαμε».
Η παρουσίαση θα γίνει αύριο στις 7 το απόγευμα στο Καφέ ΟΧΤΩ (8) στην Κομοτηνή.
Για την ποιητική συλλογή, εκτός από τη συγγραφέα θα μιλήσουν η Κατερίνα Καπρινιώτη – Νταή και Κατερίνα Μήτση (φοιτήτριες της Νομικής, ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Ράδιο Παρατηρητής και συντονιστικά μέλη του Λογοτεχνικού Τμήματος της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής). Ποιήματα θα διαβαστούν από μέλη του Λογοτεχνικού Τμήματος.

9ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη ταινίες εμπνευσμένες από βιβλίο

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας & το Goethe-Institut οργανώνουν στην Ξάνθη το 9ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης από την Τετάρτη 12 έως και Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018
Στόχοι του Φεστιβάλ είναι σπουδαστές της Γερμανικής να εξασκηθούν στη γλώσσα αλλά και το κοινό της περιοχής να γνωρίσει του Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί, οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης μεταφοράς και διευκόλυνσης παράνομης διαμονής μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθησαν σε Ροδόπη και Ξάνθη, τρεις (3) αλλοδαποί, οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης μεταφοράς και διευκόλυνσης παράνομης διαμονής 8 μη νόμιμων μεταναστών.
Κατασχέθηκαν 1 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, 4 εισιτήρια, το χρηματικό ποσό των 225 ευρώ και κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Συνελήφθη 23χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στη Ροδόπη, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 23χρονος αλλοδαπός, οι οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

Τροχαίο στη διασταύρωση Τοξοτών στο 10ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού Ξάνθης – Καβάλας

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο 10ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού Ξάνθης – Καβάλας, στο ύψος της διασταύρωσης Τοξοτών, καθως δύο ΙΧ συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους δύο οδηγούς.
Στον απεγκλωβισμό του από το όχημα χρειάστηκε η επέμβαση τριών Πυροσβεστών .Ο άνδρας είχε τις αισθήσεις όταν απεγκλωβίστηκε ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο της Ξάνθης όπως και την ελαφρά τραυματισμένη σύζυγό του που επέβαινε στο ΙΧ.

Μοιράσου το άρθρο: