Πραγματικότητα γίνεται το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματος  Έρευνας και Τεχνολογίας και του Πολυτεχνείου Κρήτης,  με την υποστήριξη του Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή του Κώστα Φωτάκη, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΙΤΕ.

Της χθεσινής ψήφισης του σχετικού άρθρου από τη Βουλή, προηγήθηκαν  εντατικές διαβουλεύσεις και προεργασίες, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να διατυπωθεί και η σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας. Στη συνέχεια, υπογράφηκαν οι σχετικές συμφωνίες και πλέον η ίδρυση του Ινστιτούτου κατέληξε στη Βουλή.

 

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχουν ήδη οι σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, το ΙΤΕ διαθέτει στην Πάτρα το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, οι δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνουν και περιβαλλοντικές έρευνες στη βιόσφαιρα.

Έτσι, το υπό ίδρυση Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας ουσιαστικά έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτές τις υποδομές των δυο ιδρυμάτων, αποτελώντας μια κρίσιμη ερευνητική υποδομή σε ένα τομέα αιχμής.

Η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά αποτελεί πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, τόνισε στην ΕΡΤ Χανίων ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών  Πόρων και Διευθυντής τού Μεταπτυχιακού στη Μηχανική Πετρελαίου Νίκος Πασαδάκης.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έπρεπε να είχε γίνει ίσως πριν από πολλά χρόνια στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Πασαδάκης, προτάσσοντας το μοντέλο της Νορβηγίας, που ξεκίνησε με πενιχρά μέσα και κατέληξε σε πρωταγωνιστικό παράγοντα σε διεθνές επίπεδο, στην πετρελαϊκή ενέργεια. Στην Ελλάδα κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά δεν ξέρουμε να μαζεύουμε τους καρπούς της δουλειάς μας, κατέληξε ο κ. Πασαδάκης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το Ινστιτούτο θα μπορεί να αναπτύξει πλήρως τους στόχους του μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ανοίγοντας παράλληλα δρόμους για νέα ερευνητικά και μεταπτυχιακά προγράμματα.

 

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Πασαδάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

 

Τα σχέδια του ΙΤΕ προβλέπουν η δραστηριότητα του Ινστιτούτου να αναπτυχθεί στους εξής τρεις πυλώνες:

– Έρευνα και εντοπισμός κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

– Έρευνα που αφορά στην παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου.

– Έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία.

 

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Κώστας Δάνδολος

Μοιράσου το άρθρο: