ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 1979:

Συνέντευξη Τύπου του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» με αφορμή την ανακοίνωση της απονομής σε αυτόν του Νόμπελ Λογοτεχνίας, 19/10/1979.

Την επαύριο της ανακοίνωσης της απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη, ο ποιητής παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ο. Ελύτης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους εκπροσώπους του Τύπου για τον τρόπο με τον οποίο προέβαλαν τη βράβευσή του. Ταυτόχρονα, εκφράζει τις ευχαριστίες του και προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στη βράβευσή του, ενώ κάνει αναφορά και στον Γιώργο Σεφέρη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Διάρκεια: 00:02:24

Συνέντευξη του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στο σπίτι του στο διαμέρισμα της οδού Σκουφά, 18/10/1979 – 20/10/1979.

Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης γράφει στο γραφείο του. Στη συνέχεια μιλάει για διάφορα αντικείμενα που διακοσμούν το διαμέρισμα της οδού Σκουφά, στο οποίο διαμένει επί 19 έτη. Μεταξύ των αντικειμένων διακρίνεται ξυλόγλυπτη λεπτομέρεια από τέμπλο εκκλησίας, ξύλινο καραβάκι, ακροκέραμο, βυζαντινές εικόνες, χειροποίητο τραπεζάκι, καθώς και ένας πίνακας του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχάηλ, τον οποίο δώρισε στον Ο. Ελύτη ο συλλέκτης έργων τέχνης Στρατής Ελευθεριάδης (Tériade). Άνδρας απαγγέλει στίχους από την ποιητική συλλογή του Ο. Ελύτη «Προσανατολισμοί».

Διάρκεια: 00:02:56

Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών

 

Δείτε εδώ επίσης, σχετικό φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ:

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: