ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 17 Οκτωβρίου

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΙ ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΡΓΑΤΙΑ – ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
“ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΗ…” ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ

[src=”https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=arxeio-afierwmata/2015/201510-biomixaniki-epanastasi-64312.mp4″]

Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς «ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΙ ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΡΓΑΤΙΑ»(έτος παραγωγής 2001) πραγματοποιεί μια διαδρομή στο ελληνικό εργατικό – κοινωνικό τραγούδι του 20ου αιώνα με θέμα την εργατική τάξη, περιγράφοντας τις συνθήκες φτώχειας και τα δεινά των ανθρώπων μέσα από το τραγούδι. Στην εκπομπή συμμετέχουν ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ και ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ, οι οποίοι μιλούν για το ρεμπέτικο τραγούδι, την αντίληψη της φτώχειας από την πλευρά των ανθρώπων που τη βίωναν και από την πλευρά των ανθρώπων που την αποτύπωναν σε στίχους και μελωδίες. Το επεισόδιο περιλαμβάνει ηχητικά αποσπάσματα από εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών από τον ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ και άλλους σημαντικούς εκπροσώπους του ρεμπέτικου. Επίσης παρουσιάζονται σύγχρονες εκτελέσεις χαρακτηριστικών τραγουδιών από τη δεκαετία του 50 και 60, ενώ η αφήγηση χωρίζεται σε θεματικές που αφορούν την αντίληψη που προβάλλουν τα τραγούδια αυτά σχετικά με την κοινωνική αδικία, την έννοια της τιμής, την αντίθεση πλούτου-φτώχειας, την απαισιόδοξη αισιοδοξία απέναντι στα δεινά της φτώχειας, τα απωθημένα της ζωής μέσα στην ανέχεια και τις αναφορές σε ευαίσθητες απέναντι στο φάσμα της εξαθλίωσης κοινωνικές κατηγορίες όπως τα παιδιά και οι γυναίκες. Επιχειρείται επίσης μια σύνδεση της μουσικής του ρεμπέτικου και του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού με τα νέα μουσικά ρεύματα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 70 και έπειτα, κυρίως σε ότι αφορά τη μουσική ροκ, αλλά και τα πρόσφατα ρεύματα της υποκουλτούρας του χιπ-χοπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποσπάσματα της συνέντευξης με τον ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ όπου αναφέρεται με συγκίνηση στις μνήμες του από τη ζωή με τη μητέρα του, τα τραγούδια και τις αντίξοες συνθήκες επιβίωσης.

Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΦΤΩΧΟΣ ΝΟΤΟΣ

Το ντοκιμαντέρ (έτος παραγωγής 1992) παρουσιάζει εικόνες από τις πρωτεύουσες της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Κοινός παρανομαστής της αφήγησης είναι η φτώχεια και η ανέχεια στις χώρες αυτές. Παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ανέχεια και την ανεργία που πλήττουν την Αλβανία, που είναι η φτωχότερη χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου, τα πρώτα βήματα μεταρρυθμίσεων αλλά και η μετακίνηση Αλβανών και Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα, η οποία, ως μόνη χώρα στη Βαλκανική που ανήκει στην ΕΟΚ, θεωρείται το σταυροδρόμι προς τις ευημερούσες πολιτείες της Δύσης. Ακολουθεί η περιγραφή της διαδρομής των Σικελών και των κατοίκων του Νότου της Ιταλίας προς τον εύπορο βορρά, των ανθρώπων του υπανάπτυκτου Αφρικανικού Βορρά στη Μαδρίτη και στην ισπανική ενδοχώρα και τέλος η συσσώρευση πρώην αποίκων της Πορτογαλίας στις υπανάπτυκτες συνοικίες της πρωτεύουσας, και περιγράφεται η ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Πλάνα από τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και της Λισαβόνας, από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη. Η εκπομπή θίγει ζητήματα όπως η λαθρομετανάστευση, η εκμετάλλευση των μεταναστών, η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού του Νότου από τον Βορρά στο εσωτερικό της Ευρώπης και οι ευρωπαϊκές πολιτικές ανάπτυξης και ειδικά η λιτότητα ως παράγοντες αύξησης της ανεργίας.

ΕΞΑΝΤΑΣ. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ & BUSINESS

Επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ έρευνας με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής, σε χώρες όπως η Κένυα, όπου η αποτυχία αντιμετώπισης των-κατά τα άλλα αναμενόμενων-ακραίων φυσικών φαινομένων και ειδικά της ξηρασίας, επέτρεψε την πρόκληση λιμού στις φτωχότερες και πλέον ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2011. Η περιοχή Τουρκάνα αποτελεί την χαρακτηριστική περίπτωση επαρχίας που έχει απολύτως εγκαταλειφθεί από την κρατική μέριμνα. Η περιοχή κατοικείται από φυλές κτηνοτρόφων νομάδων και το επεισόδιο περιλαμβάνει πλήθος σύντομων συνεντεύξεων με μέλη των φυλών που περιγράφουν το μέγεθος της τραγωδίας. Το ντοκιμαντέρ ερευνά τους παράγοντες που συντηρούν εδώ και δεκαετίες την σταθερή πλέον εικόνα των χωρών της αφρικανικής ηπείρου, οι οποίες παραμένουν υποανάπτυκτες, οικονομικά ασθενείς και γεμάτες κοινωνικές αντιφάσεις. Παρουσιάζεται μια ευσύνοπτη αναδρομή στην μεταπολεμική τακτική και πρακτική των ΗΠΑ αναφορικά με τη βοήθεια προς τις χώρες που είχαν πληγεί από τον πόλεμο ή άλλες καταστροφές, αλλά και στις χώρες που θα χρησίμευαν ως σύμμαχοι τους στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Η περίπτωση της Κένυας, μια χώρα που μέχρι και τη δεκαετία του 70 εξήγαγε τρόφιμα και εφάρμοζε πολιτικές στήριξης των αγροτικών υποδομών και προστασίας των καλλιεργειών που απέφεραν έσοδα στην οικονομία της, αποτελεί παράδειγμα των αποτελεσμάτων των κυβερνητικών αποφάσεων για ιδιωτικοποιήσεις και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν κατ’ εντολή οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα, οι οποίοι αναλαμβάνοντας το κρατικό χρέος της χώρας, επέβαλαν τον τρόπο διαχείρισής της σε όλους τους κρίσιμους τομείς και δραστηριότητες. Η εκπομπή περιηγείται στην παραγκούπολη της Κιμπέρα, στις παρυφές της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, όπου χιλιάδες άποροι, κυρίως προερχόμενοι από πρώην γεωργικές περιοχές, συνωστίζονται υπό άθλιες συνθήκες ελπίζοντας στην επιβίωση. Η εκπομπή αναφέρεται εκτενώς και στο ρόλο των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, ενώ περιγράφει την εκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, του γηγενούς ανθρώπινου εργατικού δυναμικού και την κοινωνική εξαθλίωση που προκαλείται από πολυεθνικές εταιρίες που εγκαθίστανται στις χώρες αυτές με το πρόσχημα της φιλανθρωπικής προσφοράς.

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS