Γιάννης Μόραλης – 20 Δεκεμβρίου 2009

Το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει την ταινία-ντοκιμαντέρ από τη σειρά “Μονόγραμμα”, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στην οποία αυτοπαρουσιάζεται ο εικαστικός Γιάννης Μόραλης. Το αφιέρωμα, παραγωγής 1988 αποτελείται από δύο μέρη.

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ 

Α΄Μέρος

(video)

Στο Α μέρος ο Γ.Μόραλης, ξεκινώντας την αφήγησή του από τα παιδικά του χρόνια στην Άρτα και την Πρέβεζα, μεταφέρει εντυπώσεις και οικογενειακές αναμνήσεις, όπως και επιρροές του περιβάλλοντός του που συνδέονται με τη μετέπειτα δουλειά του. Τέλος του ’27 εγκαθίσταται στην Αθήνα και σε ηλικία μόλις 16 ετών ξεκινά τη φοίτησή του στη Σχολή Καλών Τεχνών (1931). Μιλάει για τους δασκάλους του, καθώς επίσης για τον κύκλο καλλιτεχνών της δεκαετίας του ’30 με τον οποίο συνδέθηκε, όπως τον Γ. Παππά, τον ΧΡ. Καπράλο και τον φίλο του τον Ν.Νικολάου με τον οποίο ταξιδεύει στη Ρώμη και στο Παρίσι, όπου ολοκληρώνει τις σπουδές του. Κάνει λόγο για τις αναζητήσεις στην τέχνη του, την επίδραση της βυζαντινής παράδοσης και το τεχνοτροπικό του στυλ. Καθοριστικό θέμα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας η ανθρώπινη μορφή, όπως φαίνεται και στα ζωγραφικά του έργα, εικόνες των οποίων προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής. Αφηγείται επίσης, την πορεία του στα χρόνια της Κατοχής όταν για βιοποριστικούς λόγους αναγκάζεται να στραφεί περισσότερο στην προσωπογραφία και παράλληλα παραθέτει στοιχεία της προσωπικής του ζωής. Στη διάρκεια της εκπομπής, ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από κριτική του Μανόλη Χατζηδάκη για τον Μόραλη και κείμενο από το «Τα Επιθαλάμια του Γ. Μόραλη» στο «Ανοιχτά Χαρτιά» του Οδυσσέα Ελύτη.

Β΄Μέρος

(video)

Το Β μέρος, συνεχίζει την καταγραφή της δημιουργικής πορείας του Γ.ΜΟΡΑΛΗ και εμβαθύνει στο προσωπικό του ζωγραφικό ιδίωμα. Ο ζωγράφος αφηγείται τη διαδρομή του στη δεκαετία του ’50, μιλάει για τα έργα του «Επιτύμβια» και «Επιθαλάμια», για τη σχέση του με το νησί της Αίγινας και ορίζει τι σημαίνει «ζωγραφικό γεγονός». Το 1948 ξεκινά τη διδασκαλία του στη Σχολή Καλών Τεχνών. Παρακολουθούμε στη συνέχεια, τη σκηνογραφική του δουλειά όταν φιλοτέχνησε σκηνικά και κοστούμια για τις «Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές» που παρουσίασε το Ελληνικό Χορόδραμα το 1951, και τη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης μέσα από τη ματιά του Κάρολου Κουν. Άλλοι σταθμοί της καλλιτεχνικής του διαδρομής, η σχεδίαση των ανάγλυφων χαρακτικών που κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο του ξενοδοχείου «Χίλτον», η εικονογράφηση της συλλογής του Σεφέρη «Ποιήματα» και η συνεργασία του με την Ε. Βερναρδάκη στην κεραμική. Παρουσιάζονται επίσης κείμενα των Μάνου Χατζιδάκι και Γιώργου Σεφέρη για τον Γ. Μόραλη.

Στη διάρκεια της εκπομπής ο Γ. Μόραλης συνομιλεί με τον Δ.Φωτόπουλο για τα έργα του, στο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης όπου το 1988 φιλοξενεί την πρώτη μεγάλη αναδρομική του έκθεση από την οποία προβάλλονται επίσης πλάνα κατά τα εγκαίνια.

Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης

Copyright ΕΡΤ 1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS