Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του δικαστή Γιάννη Ντεγιάννη, που έφυγε από τη ζωή στις 27 Μαΐου 2006, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ

(video)

H εκπομπή, που γυρίστηκε στο σπίτι του Γιάννη Ντεγιάννη, προβλήθηκε τρεις μέρες πριν τη συμπλήρωση 27 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ενώ λίγους μήνες μετά συμπληρώνονταν 19 χρόνια από τη δίκη των πρωταιτίων της χούντας.

Ο Άρης Σκιαδόπουλος συζητά με τον πρόεδρο του δικαστηρίου που δίκασε τους πραξικοπηματίες και έμεινε στην ιστορία ως ο «Εθνικός Δικαστής». Ο Γιάννης Ντεγιάννης μιλά για τα 33 χρόνια που υπηρέτησε τη Θέμιδα, θυμάται την 21η Απριλίου 1967 κι αποκαλύπτει πως ένιωσε όταν άκουσε για πρώτη φορά τον Παπαδόπουλο από το ραδιόφωνο, όπως επίσης και τα συναισθήματα του όταν του ανακοινώθηκε ότι θα είναι αυτός που θα δικάσει τους πρωταίτιους της χούντας. Αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν στη δίκη, εξηγεί τι πρόσεξε ο ίδιος περισσότερο, αλλά και γιατί θεωρεί ότι θα ήταν λάθος να εκτελεστεί η θανατική ποινή που επιβλήθηκε σε τρεις από τους κατηγορούμενους.

Ο Γιάννης Ντεγιάννης αποκαλύπτει επίσης ότι έγινε από ανάγκη δικαστής, ενώ μιλά για την ενασχόληση του με την πολιτική, για το βιβλίο του «Η δίκη», για την ποίηση με την οποία ασχολήθηκε επίσης, αλλά και για μία ακόμη μεγάλη του αγάπη, την ορειβασία.

Έτος παραγωγής: 1994

Σκηνοθετική επιμέλεια: Παναγιώτης Κακαβιάς

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: