Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), που έφυγε από τη ζωή στις 13 Δεκεμβρίου 1995, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΓΕΛΟΙΟ-ΓΡΑΦΙΕΣ? ΚΑΙ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ

ΜΕΝΤΗΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

(video)

Η εκπομπή, που προβλήθηκε το 1987 στην ΕΡΤ-2, είναι αφιερωμένη στον σκιτσογράφο, γελοιογράφο, συγγραφέα, ζωγράφο και στιχουργό Μέντη Μποσταντζόγλου, γνωστό ως Μποστ.

Ο Μποστ θυμάται το πρώτο σκίτσο που έκανε στα εφτά του χρόνια, στο οποίο έδωσε τον τίτλο «Η έρημος Ζακχάρα», το πέρασμα του από τη Σχολή Καλών Τεχνών, τη συνεργασία του με το παιδικό περιοδικό «Θησαυρός των Παιδιών» και στη συνέχεια με τον «Ταχυδρόμο». Αναφέρεται επίσης στη στήλη του «Το μποστάνι του Μποστ», μέσα από την οποία ξεκίνησε την πολιτική γελοιογραφία, στη συνεργασία του με την εφημερίδα «Ελευθερία», αλλά και στο μαγαζί που άνοιξε το 1966.

Μιλά επίσης για τους ήρωες του Πειναλέων, Ανεργίτσα και Μαμά Ελλάς, για το βιβλίο που ετοίμαζε εκείνη την εποχή «Πόλεμος και Ειρήνη» κι εξηγεί γιατί σταμάτησε τη γελοιογραφία και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική, τονίζοντας: «Η κυρίως δουλειά μου είναι ζωγράφος. Η ταυτότητα μου λέει ζωγράφος, ασχέτως αν με παραδέχονται ή δεν με παραδέχονται οι κριτικοί ζωγραφικής. Ελπίζω ότι μετά θάνατον θα αναγνωριστώ». Αναφέρεται επίσης στα θεατρικά έργα που έχει γράψει, στα εξώφυλλα δίσκων που έχει φιλοτεχνήσει, ενώ αποκαλύπτει γιατί σε όλους τους πίνακες του βάζει τίτλους και μάλιστα ανορθόγραφους. Για τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δουλειάς του μιλούν οι γιοι του Γιάννης και Κώστας Μποσταντζόγλου, ενώ η εκπομπή διανθίζεται με σκίτσα, γελοιογραφίες και πίνακες ζωγραφικής του, χαρακτηριστικά δείγματα της πολύχρονης δουλειάς του.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Αρώνης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: