ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ – 25 Ιουλίου 2011

 

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ. ΖΩΗ ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Α Μέρος

Στο Α μέρος παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τα παιδικά του χρόνια στη Λεμεσό της Κύπρου, καθώς και με την περίοδο διαμονής του στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC και σταδιοδρόμησε ως τενόρος και ηθοποιός, πριν αφοσιωθεί οριστικά στη σκηνοθεσία. Ακολουθεί αναφορά στην επιστροφή του στην Ελλάδα το 1953 και στην πρώτη του ταινία, το «Κυριακάτικο ξύπνημα» (1954), με την ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ και τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ, η οποία στάθηκε αφορμή για να γεννηθεί ο θυελλώδης έρωτας των δύο πρωταγωνιστών και να αναδειχθεί ένα από τα θρυλικά καλλιτεχνικά ζευγάρια της εποχής. Στη διάρκεια της εκπομπής ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ εξομολογείται τον κρυφό, ανεκπλήρωτο έρωτά του για την Ε. ΛΑΜΠΕΤΗ και αναφέρεται σε παραλειπόμενα των γυρισμάτων. Επισημαίνεται η μεγάλη απήχηση που είχε η πρώτη ταινία του άπειρου τότε κινηματογραφιστή, η οποία έφερνε μια αύρα ποιητικότητας, αλλάζοντας τα εγχώρια κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής. Μετά το «Κορίτσι με τα μαύρα» (1956), τη δεύτερη ταινία στην οποία ο Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ συνεργάστηκε με την Ε. ΛΑΜΠΕΤΗ, εκτενής αναφορά γίνεται στη «Στέλλα» (1955)-με πρωταγωνίστρια τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ-και στο τολμηρό της θέμα που αποτέλεσε πρόκληση για τα συντηρητικά ήθη της εποχής. Γίνεται λόγος για τον αντίκτυπο που είχε η ταινία, τη θερμή υποδοχή που της επιφυλάχθηκε κατά την προβολή της στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ σημειώνεται ότι στάθηκε η αφορμή για το ξεκίνημα ενός ακόμα θρυλικού έρωτα της εποχής, του ΖΙΛ ΝΤΑΣΕΝ και της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.

Στην εκπομπή, εκτός από τον Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, μιλούν ο βιογράφος του ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΦΚΟΣ, η σκηνοθέτις ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΡΑ, ο συγγραφέας ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ, η ενδυματολόγος ΝΤΕΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ, ο σκηνοθέτης ΖΙΛ ΝΤΑΣΕΝ κ.ά.

Β Μέρος

Το Β μέρος του αφιερώματος στον σκηνοθέτη ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ξεκινά με εκτενή αναφορά στην αγγλόφωνη ταινία του «Ζορμπάς» (1964), η οποία αποτέλεσε σταθμό στη φιλμογραφία του. Παρατίθενται λεπτομέρειες και παραλειπόμενα από τα γυρίσματα στην Κρήτη, ενώ γίνεται λόγος για τη δύσκολη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον πρωταγωνιστή ΑΝΤΟΝΙ ΚΟΥΙΝ, καθώς και για την αιτία που αποχώρησε η ΣΙΜΟΝ ΣΙΝΙΟΡΕ, η οποία προοριζόταν αρχικά για τον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς. Ακολουθεί αναφορά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ταινία σε μερίδα της ελληνικής συντηρητικής κοινωνίας, αλλά και στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε διεθνώς, αποσπώντας τρία Όσκαρ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μουσική του «Ζορμπά»-με υπογραφή ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-και στην ευρεία απήχηση που είχε, αποδεικνύοντας το «συρτάκι» την καλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στη συνέχεια το αφιέρωμα στον Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ εστιάζεται σε άγνωστα περιστατικά της αντιδικτατορικής του δράσης, καθώς και στο ντοκιμαντέρ «ΑΤΤΙΛΑΣ 74», το οποίο γύρισε στην πατρίδα του, την Κύπρο, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, με σκοπό να καταγράψει προφορικές μαρτυρίες και να αποτυπώσει τα δεινά της κυπριακής τραγωδίας. Ακολούθως γίνεται αναφορά στους διάσημους φίλους του και στην προσωπική του ζωή, ενώ ιδιαίτερη μνεία επιφυλάσσεται στον νυχτερινό φωτισμό των μνημείων της Ακρόπολης, που υπήρξε δική του ιδέα, την οποία και υλοποίησε χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Η εκπομπή ολοκληρώνεται με αναφορά σε λεπτομέρειες από τα γυρίσματα της ταινίας του «Ηλέκτρα» (1962), με πρωταγωνίστρια την ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ.

Εκτός από τον ίδιο τον Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, ο βιογράφος του ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΦΚΟΣ, ο διευθυντής φωτογραφίας ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΛΑΣΑΛΙ, ο σκηνογράφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ, ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ο κινηματογραφιστής ΣΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ κ.ά.

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS