Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που πέθανε ο Μίνως Αργυράκης (26 Μαΐου 1998). Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΙΝΩΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

(video)

Πρόκειται για την αυτοβιογραφική ταινία του σπουδαίου ζωγράφου, σκιτσογράφου και σκηνογράφου, που γυρίστηκε το 1984 στο εργαστήρι του στο Παγκράτι και στην Αίγινα και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα και το έργο του.

Ο Μίνως Αργυράκης ξεκινά την αφήγηση από τα παιδικά του χρόνια, που σημαδεύτηκαν από την κόλαση της προσφυγιάς. Θυμάται πως έφτασε στην Αθήνα στα εφτά του χρόνια και πως, τελειώνοντας το κολέγιο, το 1937, βρέθηκε να σπουδάζει στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, ενώ ο ίδιος το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να ζωγραφίζει. Οι δύο αποτυχημένες απόπειρες του να περάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών δεν τον απογοήτευσαν. Αντίθετα, παράλληλα με τη δράση του στο βουνό, ως μέλος της ΕΠΟΝ, τη σύλληψη και την κράτηση του στο στρατόπεδο της Ελ-Ντάμπα, ξεκίνησε και την καριέρα του.

Ο Μίνως Αργυράκης αναφέρεται επίσης στην στήριξη που είχε από τον Γιάννη Τσαρούχη, αλλά και στη συνεργασία του με το Μάνο Χατζιδάκι, τον Αλέξη Σολωμό και άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες, ενώ θυμάται σημαντικές στιγμές της πορείας του. Ανάμεσα τους η έκθεση στο Ζυγό το 1960, οι παραστάσεις «Οδός ονείρων» και «Μαγική Πόλις», η δημιουργία του χώρου καλλιτεχνικού πειραματισμού «Η κιβωτός της Άμυ», τα βιβλία του «Ο γύρος του κόσμου» και «Ο γύρος της Ελλάδας», η πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, τα ταξίδια και οι εκθέσεις του στο εξωτερικό, οι τηλεοπτικές συνεργασίες που ακολούθησαν κ.ά.

Παρουσιάζονται επίσης πολλά από τα έργα του, όπως σκίτσα και πίνακες, σκηνογραφικές του δημιουργίες, εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων που φιλοτέχνησε, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από προσωπικές του στιγμές, ενώ η μουσική της «Πορνογραφίας» και της «Οδού Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι επενδύουν μουσικά την εκπομπή.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σγουράκης

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

Μοιράσου το άρθρο: