Ένας χρόνος από τον θάνατο του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει να δείτε την εκπομπή-αφιέρωμα:

ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

“ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ-Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ‘50”

(video)

Σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα το χώρο στον κινηματογράφο. Έλληνες σκηνοθέτες μας “ξεναγούν” στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκαν οι ταινίες τους ανιχνεύοντας τη σχέση τους με τον συγκεκριμένο χώρο. Η εκπομπή αυτή της σειράς «Τοπία της Σιωπής» ανιχνεύει τη σχέση του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου με την πόλη της Αθήνας μέσα από την προσωπική του αφήγηση και με βασικό άξονα τις ταινίες του «Μαγική Πόλη» (1954) και «Ο Δράκος» (1956), ταινίες-ορόσημα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, περιγράφει τα βιώματά του στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου καθώς και στη φτώχεια της δεκαετίας του ’50 που αποτύπωσε στις ταινίες του. Γίνεται λόγος για τις γειτονιές που τον συγκίνησαν και στάθηκαν αφορμή στο γύρισμα των ταινιών του, όπως ο χώρος του υποκόσμου στην περιοχή της Ομόνοιας και η συνοικία με τα χαμόσπιτα των Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι. Η μικρή παραγκούπολη αποτέλεσε το σκηνικό του στην ταινία «Μαγική Πόλη» ταινία που επιπλέον σηματοδοτεί την καλλιτεχνική συνύπαρξη του Νίκου Κούνδουρου με τον Μάνο Χατζιδάκι. Στη συνέχεια, ο δημιουργός σχολιάζει την ταινία του «Ο Δράκος», μιλώντας για την ιδέα της ταινίας και την εικόνα της Ελλάδας που εκπροσωπεί. Παράλληλα, ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος μιλάει για τα φτωχικά νεορεαλιστικά σκηνικά των δυο ταινιών και μας μεταφέρει στις συνθήκες των γυρισμάτων και στην ατμόσφαιρα της εποχής. Ο φακός της κάμερας περιηγείται στις γειτονιές που γυρίστηκαν οι ταινίες και ο θεατής παρακολουθεί τις αλλαγές 55 χρόνια μετά.

Τέλος, ο Νίκος Κούνδουρος αναφέρεται στο πώς διαχειρίστηκε την Αθήνα στα έργα του και εξηγεί γιατί δεν ασχολήθηκε με τον χώρο της Αθήνας στις επόμενες ταινίες του. Προσδιορίζοντας την ουσία της τέχνης του αναφέρει: «Κινηματογράφος σημαίνει να καταλύσεις την αλήθεια, να την συντρίψεις, να την αγνοήσεις και να στήσεις μια δικιά σου αλήθεια. Αυτό είναι όλη σημασία κι όλη η δόξα του κινηματογράφου. Αυτό κάνω κατά κόρον».

Ημερομηνία μετάδοσης: 2/8/2011

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιάννης Σολδάτος

Έτος παραγωγής: 2011

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: