Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ 2
ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ
«Το θαλασσινό τριφύλλι…»

(video)
Σειρά μουσικών εκπομπών που αναφέρεται στη μελοποιημένη ποίηση, με θέμα κάθε φορά το έργο ενός ποιητή και τη μελοποίηση κύκλου ποιημάτων του από συγκεκριμένο συνθέτη.

Στο επεισόδιο αυτό, που προβλήθηκε στις 26/1/1989, παρουσιάζονται τραγούδια από το δίσκο-σταθμό «Το Θαλασσινό Τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.
Ο φιλόλογος Τάσος Λιγνάδης παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του Οδυσσέα Ελύτη και μιλάει για τη θέση των ποιητικών τραγουδιών του στο σύνολο του ποιητικού του έργου. Τα τραγούδια που προέρχονται από την ενότητα «Θαλασσινό τριφύλλι» της ποιητικής συλλογής «Τα Ρω του Έρωτα» (1972) μελοποιήθηκαν από τον Λίνο Κόκοτο κι αποτέλεσαν τον ομότιτλο δίσκο ο οποίος εκδόθηκε την ίδια χρονιά με σαφή επιρροή του νέου κύματος. Ερμηνευτές ήταν η Ρένα Κουμιώτη και ο Μιχάλης Βιολάρης ενώ τα τραγούδια τιτλοφορούνταν “Τραγούδια της Θάλασσας και της Αγάπης”.

Ο ίδιος ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος σε συνέντευξή του στην εκπομπή αναφέρεται στη συνάντηση τη δεδομένη στιγμή της πορείας του με τον Οδυσσέα Ελύτη και στην ιδέα της μελοποίησης των τραγουδιών. Η απλότητα του ύφους, μουσική ευχάριστη και ζεστή συντέλεσαν στη διαχρονικότητα του δίσκου.

Ποιήματα της ενότητας διαβάζει και σχολιάζει ο Τάσος Λιγνάδης ενώ τα μελοποιημένα τραγούδια ερμηνεύουν η Ρένα Κουμιώτη και ο Πασχάλης Τόνιος. Ακούγονται: το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου «Το θαλασσινό τριφύλλι», «Ο ταχυδρόμος», «Το δελφινοκόριτσο», «Η Ελένη», «Το ερημονήσι».

Έτος παραγωγής: 1988
Copyright ET 2

 

Δείτε επίσης, στα ψηφιοποιημένα έγγραφα της Συλλογής Εγγράφων της Ραδιοφωνίας μια ακόμη, ίσως λιγότερο γνωστή πλευρά του Οδυσσέα Ελύτη: αυτή του Διευθυντή Εκπομπών και Προγράμματος του ΕΙΡ κατά τα έτη 1952-1953.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: