Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας – 8 Μαρτίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σας προτείνει την εκπομπή:

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

(video)

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στις σελίδες σειράς βιβλίων, που είδαν το φως της δημοσιότητας με στόχο να ενισχυθεί ο αγώνας για τις διεκδικήσεις του γυναικείου φύλου. Το φεμινιστικό κίνημα ενέπνευσε πολλές γυναίκες συγγραφείς ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ποικίλης βιβλιογραφίας σχετικά με το θέμα. Τα πρώτα βιβλία που έθιξαν το ζήτημα του φεμινισμού τη δεκαετία του 1960, όπως το «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ και «Γυναικείος μύθος» της Μπέτι Φρίντμαν, θεωρούνται «μεταβατικά». Τη δεκαετία του 1970 το φεμινιστικό βιβλίο έκανε πλέον την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Από το 1973 και μετά, οι τίτλοι άρχισαν να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τα περισσότερα ελληνικά δοκίμια αρκούνται, απλώς, στο να καταγράφουν τη θέση της γυναίκας στην ελληνική πραγματικότητα χωρίς να την αναλύουν.

Η φωνή της ηθοποιού Νένας Μεντή συστήνει στους τηλεθεατές μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία που γράφτηκαν από γυναίκες, με σκοπό να ενθαρρύνουν τον γυναικείο πληθυσμό στον αγώνα του για ίσα δικαιώματα. Σταθμό στη φεμινιστική ιστορία αποτελούν τα βιβλία «Η διαλεκτική του σεξ. Ο φάκελος της φεμινιστικής επανάστασης» (1983) της Σούλαμιτ Φάϊαρστοουν και η «Πολιτική των φύλων» (1970) της Κέιτ Μίλετ. Σημαντικό επίσης θεωρείται το βιβλίο «Ένα δικό σου δωμάτιο» της Βιρτζίνια Γουλφ, το οποίο έπαιξε τον ρόλο του προπομπού μιας ολόκληρης εποχής. Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με μια σύντομη ανασκόπηση στα σημαντικότερα γεγονότα που σφράγισαν την εξέλιξη του φεμινισμού διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα με την έκδοση βιβλίων σχετικού περιεχομένου. Ένα από αυτά υπήρξε η ανθολογία «Ο φεμινισμός στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου», σε επιμέλεια Έφης Αβδελά και Αγγέλικας Ψαρρά, ενώ το Βιβλιοπωλείο των Γυναικών, το οποίο συνδέεται με τις καλύτερες μέρες δράσης του φεμινιστικού ζητήματος στην Ελλάδα, φιλοξένησε για πολλά χρόνια εκδόσεις σχετικές με το γυναικείο ζήτημα.

Έτος παραγωγής: 1986
Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα

Δύο στιγμιότυπα από τη δράση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, όπως τα κατέγραψε με το φακό του ο φωτορεπόρτερ Π.Πουλίδης. Διακρίνεται και στις δύο φωτογραφίες η  Καλλιρόη Παρρέν.

Αρχείο ΕΡΤ/Συλλογή Π.Πουλίδη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS