Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου, το 1971 υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η σύμβαση για την προστασία και την ορθολογική χρήση των υγροτόπων µέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και µέσω διεθνών συνεργασιών. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Σύμβαση έχει σήμερα υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγροτόπους Ραμσάρ». Η Ελλάδα κοσμείται από 10 μεγάλους Υγρότοπους Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο όλες τις εποχές εκατομμύρια υδρόβια πουλιά. Εκτός από τους μεγάλους, αναγνωρισμένους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας, υπάρχουν εκατοντάδες μικρότεροι υγρότοποι καθώς και άλλοι λιγότερο γνωστοί που ενίοτε βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει να γνωρίσετε τους μικρούς υγρότοπους της Αττικής και την ξεχωριστή τους σημασία στην διατήρηση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, μέσα από την εκπομπή:

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επεισόδιο:013 ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

(video)
Σειρά ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε σχέση με την ορθή διαχείριση και την προστασία των οικοσυστημάτων προς όφελος της Φύσης και του Ανθρώπου. Η συγκεκριμένη εκπομπή αναφέρεται στα οικοσυστήματα της Αττικής και συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τη λιμνοθάλασσα του Ωρωπού, τους υγρότοπους στις εκβολές του Ασωπού ποταμού, της Βραυρώνας, του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, του Σχοινιά και της Ραφήνας. Κοινό στοιχείο που συνδέει αυτά τα υγρά περιβάλλοντα είναι η μικρή τους έκταση αλλά και η έντονη βιοποικιλότητά τους. Παρουσιάζεται η εικόνα των βιοτόπων, γίνεται αναφορά στην γεωμορφολογική και στη βιολογική τους αξία, καθώς και στο πλήθος και τα είδη των υδρόβιων πουλιών που παρατηρούνται. Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια αφύπνισης και προβληματισμού της κοινωνίας, τόσο για την καταστροφή που υφίσταται το φυσικό περιβάλλον όσο και για την ανάγκη διαφύλαξής του. Εξετάζονται οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις –έμμεσες και άμεσες της ανθρώπινης παρέμβασης ενώ τονίζεται η σημασία των υγροτόπων στη διατήρηση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος αλληλένδετη με την τουριστική ανάπτυξη. Μιλούν οι: Σταμάτης Ζογκάρης, οικολόγος, Παναγιώτης Λατσούδης, ορνιθολόγος και Παναγιώτης Παναγιωτίδης, βιολόγος.

Έτος παραγωγής: 2003

Έρευνα-παρουσίαση: Χαρά Φράγκου

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ιωάννου

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

Μοιράσου το άρθρο: