Στις 14 Μαρτίου του 2010 έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης (γεν. 1930) αφήνοντας σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε επίσης θεατρικές παραστάσεις καθώς και τηλεοπτικές σειρές που αγαπήθηκαν από το κοινό όπως η σειρά «Γιάννης και Μαρία». Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή που παρουσιάζει η Ρένα Θεολογίδου με θέμα τη συγκεκριμένη σειρά και καλεσμένο τον Πάνο Γλυκοφρύδη:

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ

(video)

Σειρά εκπομπών που κάνει αναδρομή στα ελληνικά σίριαλ που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ, από το 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας ’90. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην τηλεοπτική κοινωνική σειρά «Γιάννης και Μαρία» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ το φθινόπωρο του 1982, περίοδο κατά την οποία αποτυπώνονταν και στο τηλεοπτικό πεδίο οι κοινωνικές αλλαγές της εποχής. Μέσω μιας εφηβικής ερωτικής ιστορίας αναδεικνύονται εκτός από τις διαφορές των γενεών και τις αλληλοκατηγορίες τους, σημαντικές στιγμές της νεότερης ιστορίας.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης αναφέρεται στους λόγους επιτυχίας της σειράς, με προεξέχοντα την παρουσία των δύο παιδιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τη Μαρία υποδυόταν η άγνωστη τότε ηθοποιός Πέμη Ζούνη και τον Γιάννη ο ερασιτέχνης ηθοποιός Ηλίας Γιαννίτσος. Ο σκηνοθέτης μιλάει για την επιλογή και τα πρόσωπα των ηθοποιών. Επικεντρώνεται επίσης, στην υπόθεση της σειράς και περιγράφει πώς μέσα από τη σχέση των δύο παιδιών ξετυλίγεται η ιστορία των οικογενειών τους και πώς σχολιάζει γεγονότα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Τονίζει ότι η αφήγηση περνάει μέσα από τα μάτια των παιδιών και πως η κοινωνική κριτική ασκείται από την πλευρά των νέων. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά «Γιάννης και Μαρία», στην οποία πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί: Ανδρέας Φιλιππίδης (παππούς του Γιάννη), Δέσπω Διαμαντίδου (γιαγιά του Γιάννη), Χρυσούλα Διαβάτη (θεία της Μαρίας), Γιώργος Τζώρτζης, Άννυ Πασπάτη, Γιάννης Κάσδαγλης, Τάνια Σαββοπούλου κ.ά. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια.

Έτος παραγωγής: 1991

Κείμενα-Παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κούρτης

Τα επεισόδια της σειράς «Γιάννης και Μαρία» είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ και μπορείτε να τα δείτε εδώ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: