ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ 

(video)
Εκπομπή του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ αφιερωμένη στο ελληνικό τραγούδι και στους σημαντικούς στιχουργούς του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, το οποίο περιλαμβάνει δύο μέρη, είναι αφιερωμένο στον στιχουργό και θεατρικό συγγραφέα ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ. Έτος παραγωγής: 1988.

Παρακολουθούμε εδώ το B’ μέρος του αφιερώματος στον ΠΥΘΑΓΟΡΑ. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σκιαγραφεί το πορτρέτο του δημιουργού, με τη συνδρομή ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του, οι οποίοι μιλούν για τη ζωή και το έργο του. Το επεισόδιο ξεκινά με μια αναδρομή στη νεαρή ηλικία του Πυθαγόρα. Ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας-και οικογενειακός φίλος-ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, αναφέρεται στη συμμετοχή του Πυθαγόρα στην Εθνική Αντίσταση, ενώ στη συνέχεια λόγος γίνεται για την δεκαετία του ’50, όταν ο Πυθαγόρας, νεαρός ηθοποιός, συνεργάζεται με τον ΝΙΚΥ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ και η ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ μιλούν για τη γνωριμία και συνεργασία τους στο θέατρο την περίοδο αυτή, και στη συνέχεια ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ μιλά για την συνεργασία αλλά και τη φιλία του με τον Πυθαγόρα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Δικτατορίας.

Για την επαγγελματική σχέση αλλά κυρίως τη φιλική τους σχέση με τον στιχουργό μιλούν ακόμη ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ, ενώ τέλος, μιλούν τα αδέλφια του στιχουργού. Με τη συμμετοχή ερμηνευτών όπως οι ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, ΛΙΤΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΕΛΛΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ (τραγουδά με τη συνοδεία του συνθέτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ στο πιάνο), παρουσιάζονται κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του ΠΥΘΑΓΟΡΑ. Η εκπομπή πλαισιώνεται με φωτογραφικό υλικό και πλάνα ταινιών, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη, πλάνα από τη συναυλία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα τραγούδια: «Ο Σταμούλης ο λοχίας» (ερμηνεύει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ), «Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα», «Ο αυγερινός» (ερμηνεύει ο ΗΛΙΑΣ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ με τον συνθέτη ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΑΡΟ στο πιάνο), «Δεν υπάρχει ευτυχία», «Ο επιπόλαιος», «Υπάρχω», «Αγριολούλουδο», «Έρχομαι» (ερμηνεύει ο Η.ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ με τον Γ.ΚΑΤΣΑΡΟ), «Αγια Λεούσα», ενώ στο απόσπασμα από τη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ερμηνεύει τα τραγούδια «Η Σμύρνη» και «Μες του Βοσπόρου τα στενά».

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: