Σπύρος Παπαλουκάς – 3 Ιουνίου 1957

ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Έλληνες Ζωγράφοι» είναι αφιερωμένο στον σημαντικό ζωγράφο, πρόδρομο της γενιάς του ’30, Σπύρο Παπαλουκά. Η αφήγηση ακολουθώντας την καλλιτεχνική του πορεία παρέχει βασικά βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη μέχρι το θάνατό του το 1957. Κριτική ανάλυση του έργου του κάνει η τεχνοκριτικός Ελένη Βακαλό.

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του καλλιτέχνη οι σπουδές του στην Σχολή Καλών Τεχνών (1909-1916) και η γνωριμία του με τον Φώτη Κόντογλου, η περίοδος φοίτησής του στην Ακαδημία JULIEN στο Παρίσι (1917-1921) κατά την οποία έρχεται σε επαφή με τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα, και η περίοδος παραμονής του στο Άγιο Όρος (1923-1924) όπου ζωγραφίζει και μελετά τη βυζαντινή τέχνη.

Γίνεται αναφορά επίσης, στις σημαντικότερες εκθέσεις του Σπ. Παπαλουκά όπως, στην «Πολεμική Έκθεση της Στρατιάς της Μ. Ασίας» το 1922, στο Ζάππειο, όπου παρουσίασε τα έργα του από τη Μικρασιατική εκστρατεία στην οποία πήρε μέρος, ως πολεμικός ζωγράφος, καθώς και στην παρουσίαση της αγιορείτικης παραγωγής του το 1924 στη Θεσσαλονίκη σε έκθεση στον Λευκό Πύργο. Κατά την κριτική αποτίμηση του έργου του, επισημαίνονται οι προβληματισμοί του, με έμφαση τον γόνιμο συγκερασμό της παράδοσης με τις νέες τάσεις του καιρού του, τις αρχές του νεοϊμπρεσιονισμού και των μεταϊμπρεσιονιστικών κινημάτων, ενώ τονίζεται το ιδιαίτερο τεχνοτροπικό του στυλ σχετικά με τη χρήση της φόρμας και του φωτός, όπως εκδηλώνεται στη βασική του θεματική των συνθέσεών του, στο ελληνικό τοπίο.

Στη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλεται πλούσιο εικονογραφικό υλικό από τα ζωγραφικά έργα του Σπ. Παπαλουκά μεταξύ των οποίων και δείγματα της αγιογράφησης του ναού της Ευαγγελίστριας στην Άμφισσα όπου εργάστηκε επί 5 έτη (1927-1932). Περιέχονται, επίσης, πλάνα από την κατοικία του καλλιτέχνη στον οικισμό Κυπριάδη Πατησίων.

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS