Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του σημαντικού μεταπολεμικού Έλληνα συγγραφέα Στρατή Τσίρκα ψηφιοποίησε και σας προτείνει από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την εκπομπή:

ΜΝΗΜΗ ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ (1911-1980)

(audio)
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιέρωμα στον συγγραφέα Στρατή Τσίρκα για τα 6 χρόνια από τον θάνατό του, η οποία μεταδόθηκε στις 27/1/1986 από το Α΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στην εκπομπή ακούγεται η προσωπική μαρτυρία του κριτικού και μεταφραστή Παύλου Ζάννα για τον άνθρωπο και συγγραφέα Στρατή Τσίρκα (πραγματικό ονοματεπώνυμο Ιωάννη Χατζηανδρέα). Κάνοντας σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του, μιλάει μεταξύ άλλων για τη γνωριμία του με τον Στρ. Τσίρκα στις λογοτεχνικές παρέες της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς και για την παρότρυνση του Τσίρκα στο να ξεκινήσει τη μετάφραση του έργου του Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» τη στιγμή που ο Παύλος Ζάννας ήταν πολιτικός κρατούμενος της Δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Μοναδικό ντοκουμέντο στην εκπομπή, αποτελεί η μετάδοση για πρώτη φορά ηχογραφημένης ανάγνωσης του έργου του Τσίρκα με τη φωνή του ίδιου του Στρατή Τσίρκα ο οποίος διαβάζει το διήγημά του «Το πάλεμα με τη σμύρνα» από το βιβλίο του «Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός» (ημ. έκδοσης 1947). Η ηχογράφηση έγινε το 1977 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Αφετηρίες της μεταπολεμικής μας λογοτεχνίας».

Έτος παραγωγής: 1986

Παραγωγή: Μιχάλης Μήτρας

Για περισσότερα περιηγηθείτε στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: