Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που άναψε στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή Φλόγα και φέτος η τελετή Αφής που θα γίνει στις 21 Απριλίου θα είναι ξεχωριστή για την Ελλάδα όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στην αίθουσα δαδών στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Μετά την Αφή η Λαμπαδηδρομία που θα ακολουθήσει θα διαρκέσει επτά ημέρες σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία θα γίνει η τελετή παράδοσης της Ιερής Φλόγας στους Βραζιλιάνους διοργανωτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 27 Απριλίου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «δαδών» του Καλλιμάρμαρου, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Γιάννης Καρράς, η Πρωθιέρεια των Τελετών Αφής της Φλόγας, Κατερίνα Λέχου, η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, ο γνωστός καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς, ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα «Με μια Φωνή Ελλάδα Μπορείς» και θα παρουσιάσει ένα δείγμα των ικανοτήτων του στο τέλος του τελετουργικού παράδοσης της Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο, η ενδυματολόγος Ελένη Κυριάκου που επανασχεδίασε την ενδυμασία των ιερειών στις τελετές αφής και πολλοί άλλοι.

Ο κ. Καπράλος αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή τους, επισήμανε ότι η φετινή τελετή Αφής είναι ξεχωριστή για την ΕΟΕ, αφού συμπληρώνονται 80 χρόνια από την πρώτη φορά που άναψε η Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ τόνισε ότι μέχρι στιγμής 62 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Ρίο κι ελπίζει τους επόμενους μήνες να το καταφέρουν και άλλοι για να συμπεριληφθούν στην ελληνική αποστολή. Η Φλόγα στο Ρίο θα ανάψει στις 5 Αυγούστου, στο στάδιο Μαρακανά.

Μεταξύ άλλων, ο κ Καπράλος τόνισε: «Για μας, η φετινή Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι πραγματικά ξεχωριστή. Πέρα από τη διαχρονική σημασία που έχει για τη χώρα μας, συμπίπτει με την συμπλήρωση 80 ετών από τότε που η φλόγα άναψε για πρώτη φορά στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας, για να φωτίσει τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ογδόντα χρόνια, γεμάτα από ξεχωριστές αναμνήσεις αλλά και συμβολισμούς, καθώς η Αφή της Φλόγας συνδέει τον αρχαίο με τον σύγχρονο πολιτισμό και παρουσιάζει, σε κάθε γενιά, τα ιδανικά και τις αξίες που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και, στη συνέχεια, ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας πραγματική υπόσταση στην έννοια του πολιτισμού και της ειρήνης.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, όλους τους συντελεστές των Τελετών, οι οποίοι πάντα με επαγγελματισμό αλλά, κυρίως, με μεγάλη θέρμη ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και προσφέρουν ανιδιοτελώς και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, τις υπηρεσίες τους!

Με τη γέννηση της Φλόγας, θα αρχίσει και το ταξίδι της μέσα στην πατρίδα μας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδα, αλλά και νησιά, όπως η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, πριν επιστρέψει στην Αθήνα. Θα ήθελα, επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι, όπως είχαμε ανακοινώσει με τον Πρόεδρο Μπαχ τον περασμένο Ιανουάριο κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ένας πρόσφυγας θα τρέξει ως Λαμπαδηδρόμος στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα. Η πράξη αυτή έχει πολλούς συμβολισμούς και διατρανώνει την υποστήριξη του Ολυμπιακού κινήματος στους συνανθρώπους μας που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κάτω από τραγικές συνθήκες και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους».

Ο Γιάννης Καρράς έδωσε λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των τελετών Αφής και παράδοσης της Φλόγας, αλλά και της Λαμπαδηδρομίας. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το «παρών» στη Αρχαία Ολυμπία θα δώσει η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, και στο Καλλιμάρμαρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπεύθυνος των τελετουργικών θα είναι ο Φώτης Καϋμενάκης και τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Ψειμάδας, θα υπάρξουν χορωδίες τόσο στην Αφή (της ΔΕΗ) όσο και στην παράδοση (παιδική χορωδία 300 ατόμων που συντόνισε η ΔΟΑ), αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει τον πρώτο λαμπαδηδρόμο, ο οποίος στο άγαλμα του Πιέρ ντε Κουμπερτέν στην Αρχαία Ολυμπία θα δώσει τη δάδα σε Βραζιλιάνο, μεγάλη δόξα του αθλητισμού, που όμως ακόμη δεν έχει γνωστοποιήσει το όνομά του η οργανωτική επιτροπή του Ρίο.

Από την πλευρά της η κα. Ιγνατίου τόνισε ότι στην τελετή Αφής θα μετάσχουν 45 άτομα και 65 στην παράδοση και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ τους και άνδρες χορευτές από το Λύκειο Ελληνίδων. Όλα τα μέλη είναι επαγγελματίες και θα συμβάλουν στις τελετές χωρίς χρηματική αποζημίωση, ευχήθηκε στην κα. Λέχου να ανάψει την δάδα και μέσα από την καρδιά της να στείλει τη Φλόγα στους Βραζιλιάνους διοργανωτές, στάθηκε στο τελετουργικό της Αφής που θα έχει δύο μέρη, στο πρώτο το θέμα του είναι «Κούροι και Κόρες» και στο δεύτερο «Νηριίδες» που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, ενώ από φέτος θα υπάρχουν αρκετές καινοτομίες και εκπλήξεις. Τέλος για την τελετή Αφής υπογράμμισε ότι το τύμπανο αυτή τη φορά θα χτυπήσει δύο φορές, μία στο Ναό της Ήρας και μία δεύτερη μέσα στο στάδιο προς τιμήν της σπουδαίας χορογράφου Μαρίας Χορς, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2015. Επίσης είπε ότι προς τιμήν της έχει αποφασιστεί από κοινού με την ΕΟΕ να φυτέψουν μια ελιά στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Σάκης Ρουβάς ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε να μετάσχει στο πρόγραμμα «Ελλάδα Μπορείς» και μέσω αυτού στην τελετή παράδοσης της Φλόγας και κάλεσε όλους μέσα από τις εκδηλώσεις να «στείλουμε ένα ηχηρό παγκόσμιο μήνυμα και οι Ελληνες να είναι υπερήφανοι».

Δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σάκης Ρουβάς: «Νιώθω τιμή και ευγνωμοσύνη που συμμετέχω, ως εθελοντής κι εγώ, στην Επίσημη Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και σας προσκαλώ, όλοι μαζί με μια φωνή, να στείλουμε, μέσα από το Καλλιμάρμαρο, το στάδιο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα ηχηρό παγκόσμιο μήνυμα από την Ελλάδα, από την Αθήνα προς όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα ειρήνης, ευγενούς άμιλλας, πάθους, αισιοδοξίας και υπερηφάνειας. Με μια φωνή, λοιπόν, «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ« στις 27 Απριλίου στις 5:00 το απόγευμα να παραδώσουμε, ενωμένοι, με σεβασμό και τιμή, τη φλόγα του Ολυμπισμού και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην Ελληνική Ολυμπιακή μας Ομάδα».

Η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία θα ξεκινήσει στις 12.00 και στις 12.50 θα παραδοθεί η Φλόγα από την Πρωθιέρεια στον πρώτο λαμπαδηδρόμο. Έτσι ξεκινά και η πρώτη ημέρα της λαμπαδηδρομίας, στην οποία, όπως εξήγησε ο Γιάννης Καρράς, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν πόλεις και τόποι απ΄ όπου δεν έχει ξαναπεράσει η Φλόγα, ενώ κατά την τελευταία της στάση στην Αθήνα (26/4) θα διέλθει και από τον Ελαιώνα, όπου την δάδα θα κρατήσει και ένας πρόσφυγας, σε ένδειξη συμπαράστασης στα δεινά που έχουν υποστεί με τον ξεριζωμό τους.

Η Φλόγα την 1η ημέρα (21/4) θα διανυκτερεύσει στη Ζάκυνθο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Λαμπαδηδρομίας, την 2η (22/4) στην Πρέβεζα, την 3η (23/4) στη Θεσσαλονίκη, την 4η (24/4) στην Αλεξανδρούπολη, την 5η (25/4) στη Λάρισα, την 6η (26/4) στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα, ενώ την 7η ημέρα (27/4) θα πάρει το δρόμο για το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου στις 17.00 θα παραδοθεί στους Βραζιλιάνους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το πρόγραμμα της τελετής Αφής στην Αρχαία Ολυμπία (21/4)

12:00 – Έναρξη Τελετής
– Σχηματισμός Ολυμπιακών κύκλων
12:07 – Ανάκρουση Ολυμπιακού Ύμνου – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου Βραζιλίας – Έπαρση Σημαίας Βραζιλίας
12:11 – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου Ελλάδας – Έπαρση Ελληνικής Σημαίας
– Απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Τάκη Δόξα
από τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου
– Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Ευθύμιου Κοτζά
– Χαιρετισμός Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής «ΡΙΟ 2016», κ. Carlos Nuzman
– Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Thomas Bach
12:23 – Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρου Ι. Καπράλου
12.26 – Είσοδος επισήμων στο Ναό της Ήρας
12.32 – Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας
– Είσοδος Πρωθιέρειας και Ιερειών με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο
– Χορογραφία Ιερειών
12.50 – Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο
– Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου για το Μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν
– Έναρξη Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: eurokinissi/actionimages

Μοιράσου το άρθρο: