Μπορούμε να ξεχάσουμε όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για το ποδόσφαιρο; Τι θα συμβεί αν επιστρέψουμε στις ρίζες ενός αθλήματος που, παρά το γεγονός ότι έχει στιγματιστεί από την υπερβολική εμπορευματοποίηση, παραμένει πάνω απ ‘όλα, ένα πάθος που ενώνει τους ανθρώπους παρά τα καθημερινά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που τους χωρίζουν.

Με αυτό το σκεπτικό, το Μουσείο Mucem στη Μασσαλία παρουσιάζει την έκθεση «Είμαστε ποδόσφαιρο» (Nous sommes foot) που θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Μέσα από περισσότερα από 400 έργα, φωτογραφίες, βίντεο κι αντικείμενα, η έκθεση σκοπεύει να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις ενός αθλήματος που σίγουρα «καταστράφηκε από την ποδοσφαιρική επιχείρηση» αλλά «παραμένει πάνω από όλα ένα δημοφιλές πάθος», όπως εξηγεί ο επιμελητής Gilles Perez. Η έκθεση χωρίζεται σε έντεκα τμήματα, όπως άλλωστε οι έντεκα παίκτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Από τους δρόμους του Παρισιού ή της Μασσαλίας, στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, τις παραλίες της Μάλαγα, το ποδόσφαιρο ενώνει τους λαούς της Μεσογείου. Και αν κάποιες φορές δείχνει μια εικόνα ενός διαιρεμένου βίαιου κόσμου όπου κυριαρχούν η βία, ο ρατσισμός και ο φανατισμός, είναι γιατί ακριβώς αναδεικνύει τη σκοτεινή πλευρά των κοινωνιών.

Αυτό όμως που θέλουν κυρίως να αναδείξουν οι επιμελητές της έκθεσης είναι ότι το ποδόσφαιρο παραμένει ένα άθλημα καθαρά λαϊκό.

 

Μοιράσου το άρθρο: