«Μια οφειλόμενη τιμή στον αγώνα επιβίωσης που έδωσε ο λαός μας στα ταραγμένα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Κύκλος Πολιτισμού και Τέχνης της Ικαρίας, αναφερόμενος στο γεγονός του μεγάλου αριθμού προσφύγων από το νησί προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής και συγκεκριμένα στο θέμα «Η προσφυγιά των Ικαρίων στην Μέση Ανατολή 1942-’46».

Επιστροφή Ικαριωτών προσφύγων το 1946 στην Ικαρία
Επιστροφή Ικαριωτών προσφύγων το 1946 στην Ικαρία

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 9μμ στο πολιτιστικό κέντρο «Προφήτης Δανιήλ» του χωριού Μάραθο, με πλούσιο οπτικο/ακουστικό υλικό, με ομιλητές από τους «πρωταγωνιστές» της Ιστορίας (Χριστ. Σταυρινάδης, Μάκης Καβουριάρης, Σώσα Πλακίδα).

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης την επόμενη ημέρα Πέμπτη 18/Ο8/2016 στις 9μ.μ. θα προβληθεί στο θέατρο του χωριού Πηγή, η ταινία της Μ. Ηλιού «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου».

Μαζί με τον ΚΥΠΟΤΕ συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις η εκκλησιαστική επιτροπή Μαράθου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΚΥΠΟΤΕ: «Ένας από τους στόχους ίδρυσης του ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ., είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη, η διάδοση της πλούσιας λαογραφικής και ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας. Στην κατεύθυνση αυτή σκεφτήκαμε να φωτίσουμε μία από τις πρόσφατες σελίδες της τοπικής μας ιστορίας.

Στην περίοδο της Ναζιστικής κατοχής του Β’ παγκ. Πολέμου πολλοί ήταν οι Ικάριοι/ες που ακολούθησαν τον δρόμο της προσφυγιάς προς τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια για να σωθούν από την πείνα και την δυστυχία που φέρνει κάθε πόλεμος… Ζητάμε την κατάθεση της ιστορικής ετούτης μνήμης από τους Ικάριους και Ικάριες προκειμένου να την διαφυλάξουμε αλλά και να διδαχθούμε από αυτήν για να την παραδώσουμε στους επόμενους».

Σχετικές αναρτήσεις:

Πρόσφυγες και μετανάστες: Nα θυμηθούμε την «ανάποδη διαδρομή»

Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες πολέμου – Το ert.gr παρουσιάζει μία σχετικά άγνωστη πλευρά της ιστορίας

H προσφυγιά χτες και σήμερα και η οικονομική κρίση – Εκδήλωση των οικοδόμων στην Ικαρία