Λονδίνο – Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Άρεκ Μπάου είναι πολωνικής καταγωγής, αλλά ζει και εργάζεται στο Λονδίνο περίπου 17 χρόνια. Ο Άρεκ καλλιέργησε μία βαθιά σχέση με την Ελλάδα αρχικά μέσω των διακοπών του, έως ότου πριν από 7 χρόνια επισκέφηκε τη Μυτιλήνη. Εκεί γνώρισε τη Μίλι και δεσμεύτηκε για πάντα.

Η Μίλι ήταν ένα αδέσποτο σκυλί που φρόντιζε ενώ ήταν διακοπές και απλά δεν μπορούσε να την αφήσει πίσω του. Κανόνισε λοιπόν να την φέρει στο Λονδίνο όπως και έγινε.“Αγαπώ τα ζώα και διέσωσα την σκύλα μου Μίλι από τη Λέσβο, όπου περνάω τις καλοκαιρινές μου διακοπές κάθε χρόνο. Με τα χρόνια έχω δει τόσα πολλά παραμελημένα, ταλαιπωρημένα και κακοποιημένα ζώα σε ελληνικούς δρόμους τα οποία χρειάζονται πραγματικά βοήθεια, πρόκειται για εμπειρία που σου σπάει την καρδιά.”

Ο Άρεκ ενδιαφέρθηκε για το τι μπορεί να κάνει να βοηθήσει τα αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα στην Ελλάδα. Έψαξε λοιπόν και βρήκε το Greek Animal Rescue (GAR) την φιλοζωϊκή εταιρία που εδράζει στο Λονδίνο και σκοπό της έχει να βοηθήσει άλλες φιλοζωϊκές στην Ελλάδα. Διάβαζουμε στην ιστοσελίδα τους: “Το Greek Animal Rescue είναι ένα εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τα κακοποιημένα, παραμελημένα, αδέσποτα και τραυματισμένα ζώα της Ελλάδας. Το GAR ιδρύθηκε το 1989 και εργάζεται για την ανακούφιση των δεινών των ζώων στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πολλά καταφύγια ζώων, αποστειρώντας όσο περισσότερους σκύλους και γάτες επιτρέπουν τα χρήματα και βρίσκοντας σπίτια για τα λίγα τυχερά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ.”

Οι λίγοι άνθρωποι που ασχολούνται με το GAR -μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- το κάνουν αμισθί και στον ελεύθερο χρόνο τους καθώς όλοι εργάζονται αλλού. Επίσης δεν νοικιάζουν γραφεία οπότε με περηφάνια λένε ότι όλα τα χρήματα από δωρεές και έσοδα από εκδηλώσεις πηγαίνουν κατευθείαν στα ζώα που το έχουν ανάγκη. Γι αυτό το λόγο συνεργάζονται με φιλοζωϊκές στην Ελλάδα οι οποίες τους ζητούν βοήθεια.

“Το 80% των χρημάτων που συγκεντρώνουμε πηγαίνει σε φιλοζωϊκές οργανώσεις στην Ελλάδα και το 20% μοιράζεται σε κάποιες αντίστοιχες στη Γερμανία και το ΗΒ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων προορίζεται για την στείρωση των ζώων”, λέει η Λόρα Τρένγκεν μία εκ των τριών εθελοντών που τρέχουν την οργάνωση.

Τα χρήματα όμως δεν δίνονται στην ελληνική φιλοζωϊκή απ’ ευθείας. Προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή χρήση των χρημάτων η κάθε φιλοζωϊκή θα πρέπει να επικοινωνήσει με την GAR είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα βρει στην ιστοσελίδα τους (βλ.στο τελος του άρθρου) είτε με μήνυμα μέσω της σελίδας τους στο φέισμπουκ.

“Μας στέλνουν μήνυμα και τους στέλνουμε να συμπληρώσουν μία αίτηση χρηματοδότησης. Σχεδόν όλες επιτυγχάνουν αφού βέβαια τις ελέγξουμε. Δεν πληρώνουμε όμως χρήματα απ’ ευθείας σε ομάδες. Τους ρωτάμε ποιος είναι ο κτηνίατρος σας, ποιος σας προμηθεύει φαγητό, κάνουμε την έρευνα που χρειάζεται και δίνουμε μόνο τις αμοιβές αυτές.”

Μία από τις εκδηλώσεις για την συγκέντρωση χρημάτων έγινε σε μία πιτσαρία με ζωντανή τζαζ μουσική στο Σόχο του Λονδίνου και μάλιστα είχαν πουληθεί όλα τα εισιτήρια. Το μεσημεριανό σόου της Κυριακής είχε απόλυτη επιτυχία και κατάφερε να συγκεντρώσει κάτι λιγότερο από 3,000 στερλίνες (3,500€). Τη σκηνή μοιράστηκαν αφιλοκερδώς η γνωστή τζαζ και έθνικ τραγουδίστρια Βιμάλα Ρόου (Vimala Row) και η “δική” μας Ανατολή Τσαμπά.

Η μεθυστική φωνή της Βιμάλα Ρόου ταξίδεψε το κοινό σε κλασσικά τζαζ κομμάτια με συνοδεία στην κιθάρα τον “θρύλο” Τζον Έθεριτζ και στο πιάνο τον Θίο Τζάκσον ενώ έκλεισε το πρόγραμμα της με μία μοναδική ερμηνεία της προσευχής Πάτερ Ημών στα αραμαϊκά. ‘Οπως είπε “ο σκοπός της συνεύρεσης εδώ είναι ιερός, και η προσευχή είναι ένας ύμνος στην ειρήνη και την αγάπη.”

Η Ανατολή Τσαμπά σύστησε στο κοινό κάποια ελληνικά κομμάτια παλιά και νέα ανάμικτα με τζαζ και ποπ, με τη συνοδεία του κιθαρίστα Γιώργου Παφίτη. Οι Βρετανοί κυρίως θαμώνες απήλαυσαν την μουσική και εκτίμησαν τα ελληνικά τραγούδια.

Η Ανατολή θεώρησε την πρωτοβουλία εξαιρετική και ειδικότερα εντυπωσιάστηκε με τον Άρεκ. “Κάποιος που ζει στο Λονδίνο είναι από την Πολωνία και παρ’ όλ’ αυτά σκέφτεται τα ζώα σε μία άλλη χώρα. Είναι κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο και ήθελα να το στηρίξω.”

Όπως λέει ο Άρεκ “η ζωή των αδέσποτων ζώων στους ελληνικούς δρόμους δεν είναι εύκολη, γι ‘αυτό και μαζεύω χρήματα για φιλοζωϊκές όπως η Διάσωση Ελληνικών Ζώων (GAR) και ελπίζω ότι με τον καιρό θα κάνουμε τη διαφορά.”

Πληροφορίες:

https://greekanimalrescue.com/
https://www.facebook.com/greekanimalrescue/
https://milliesstory.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC6jxf8R7WONKfRyysYiA63g

Μοιράσου το άρθρο: