Μαδριτη, Ισπανία – Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Παντρεύτηκαν το 2006. Έχουν δύο κόρες. Τους αποκαλούν «οι Ισπανοί Ομπάμα». Η Μαρία Μπεγκόνια Γκόμεθ Φερνάντεθ (Μπεγκόνια Γκόμεθ 1972) γεννημένη στο Μπιλμπάο, αλλά μεγαλωμένη στη Λεόν είναι ειδική στο μάρκετινγκ και στην αναζήτηση πόρων για ΜΗΚΥΟ. Έχει εργαστεί σε μία σειρά από μεγάλους οργανισμούς ως σύμβουλος ,όπως την Oxfam Intermón, Anesvad αλλά και στη Διεθνή Αμνηστία. Είναι γνωστή για τις αρχές της, που συμβαδίζουν με έναν ιδιαίτερο κώδικα δεοντολογίας. Είναι η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ (1972). Ακούγοντας τον Σάντσεθ να μιλάει για ανισότητα, παιδική φτώχεια και δικαιώματα μοιάζουν φράσεις βγαλμένες από το στόμα της συζύγου του. Ασχολείται με αυτά κάθε μέρα. Και με επιτυχία, όπως λένε οι συνεργάτες της.

AP Photo/Abraham Caro Marin

Οι κόρες τους Αϊνόα, 13 ετών και Καρλότα, 11 ετών είναι η μεγάλη τους αδυναμία. Οι δυο τους, ο Πέδρο και η Μπεγκόνια, γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι και ερωτεύτηκαν από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος είχε εξομολογηθεί παλιότερα ότι μόλις την είδε ένιωσε, ότι ήταν η γυναίκα της ζωής του. Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της η Μπεγκόνια, η γυναίκα της ζωής του «ο Πέδρο είναι πολύ ρομαντικός, μου έχει γράψει γράμματα αγάπης τα οποία φυλάω σε ένα μικρό μπαούλο».

EPA/EFE/ JJ GUILLEN

Η Μπεγκόνια Γκόμεθ, είναι μαζί του σε όλα. Στα πάνω και τα κάτω του. Άλλωστε μόλις πριν ενάμιση χρόνο τον είδε να εγγράφεται στις λίστες των ανέργων. Είχε παραιτηθεί κι από τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος και από την βουλευτική του έδρα. Γιατί; Διότι η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος με τους βαρώνους της επαρχίας είχαν αποφασίσει να στηρίξουν τον Ραχόι στην εκλογή του ως πρωθυπουργού. Για να μην υπάρξει αστάθεια στη χώρα. Το έκαναν δια της αποχής από την ψηφοφορία. Τα βρόντηξε και έφυγε. Επί επτά μήνες όργωσε τη χώρα με το αυτοκίνητό του ως απλό μέλος του κόμματος. Και επέστρεψε δριμύτερος. Επανεξελέγη γενικός γραμματέας, ξεκαθάρισε το κόμμα από στελέχη που τον είχαν εκπαραθυρώσει και σήμερα είναι πρωθυπουργός. Και η Μπεγκόνια πάντα δίπλα του.

EPA/Javier Lizon

Η ίδια δεν θέλει να πρωταγωνιστεί, λένε οι φίλοι τους. Αλλά είναι και η μόνη γυναίκα πολιτικού που την είδαμε να ανεβαίνει στις ομιλίες του και να τον αγκαλιάζει. Σχεδόν όπως η Μισέλ Ομπάμα. Και οι δυό τους διαθέτουν λαμπερό χαμόγελο, προσέχουν τη διατροφή τους και γυμνάζονται. Άλλωστε ο Σάντσεθ εκτός από οικονομολόγος με δύο μάστερ και ένα διδακτορικό, που τον έκαναν καθηγητή πανεπιστημίου, από πολύ νωρίς έπαιζε μπάσκετ. Και κάθε φορά που προλαβαίνει, γυμνάζεται. Βέβαια, τώρα με τη μειοψηφία που έχει στη Βουλή και με τα δεκάδες ανοιχτά θέματα στην οικονομία δεν γνωρίζουμε αν θα βρίσκει χρόνο.

Σχημάτισε  μία κυβέρνηση με βαρυσήμαντα στελέχη, με ιδιαίτερες ικανότητες κι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, η Μονκλόα (το πρωθυπουργικό γραφείο) μας βομβαρδίζει με δελτία τύπου. Επικοινωνιακή ταχύτητα που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία 7 χρόνια με τον Μαριάνο Ραχόι. Ακόμα και οι υπουργοί του βγαίνουν σχεδόν καθημερινά όλοι τους στα ΜΜΕ και μοιάζουν καλά προετοιμασμένοι για το αντικείμενό τους. Αν δεν είναι φούσκα που θα ξεφουσκώσει σύντομα τότε μπορούμε να μιλάμε και για μία νέα ανανεωμένη εποχή διακυβέρνησης στην Ισπανία. Την ίδια ακριβώς ανανέωση στην οποία μοιάζει να οδηγείται και η απέναντι πλευρά αυτή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος το οποίο οργανώνει το συνέδριό του για τις 20 και 21 Ιουλίου. Για πρώτη φορά η βάση θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Το οποίο επιδιώκει αίφνης την απόλυτη ανανέωσή του μετά την εποχή Ραχόι.

Μοιράσου το άρθρο: