του Νάσου Μπράτσου

Στη δημοσιογραφική πιάτσα συνήθως μαθαίνουμε τους θανάτους και «αξιολογούμε» την προσωπικότητα του ανθρώπου που φεύγει, από τις πολλές ανακοινώσεις που ακολουθούν. Εκεί οι «επώνυμοι» έχουν και ανακοινώσεις και ενός λεπτού σιγή στη Βουλή, ή σε θεσμικά όργανα. Ακολούθως αρχίζει στις διαδικτυακές εποχές που ζούμε, η διασπορά της είδησης.

Υπάρχουν άνθρωποι που στη ζωή τους ήταν δημιουργικοί, πολύτιμοι για το κοινωνικό σύνολο και για τις γενιές που έρχονται, αλλά δεν συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας, άλλες φορές γιατί δεν το ήθελαν οι ίδιοι (στις εποχές τους δεν υπήρχε το facebook και τα Like), άλλες φορές γιατί δεν υπήρχε «ανταλλακτική αξία» για όποιον ήθελε να το πράξει.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η απώλεια του Κώστα Σπανού, ηλικίας 106 ετών από την Ικαρία, εκεί που τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου για τις ηλικίες αυτές δίνουν και παίρνουν. Σε αυτά τα ρεπορτάζ συχνά – πυκνά θα συναντήσουμε φωτογραφίες του.

Δεν θα μιλήσουμε όμως γι’ αυτό, αλλά για τη σημαντική δράση του στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Κώστας Σπανός απεβίωσε στην Αθήνα, μόλις λίγες μέρες μετά τη διάσωση (με την πολύτιμη βοήθεια της Θάλειας Φράγκου) της μαρτυρίας του για τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (κυκλοφορεί σύντομα) και όπως ενημερωθήκαμε η κηδεία θα γίνει στην Ικαρία.

Ο Κώστας Σπανός ήταν ανάπηρος του ελληνοϊταλικού πολέμου και ακολούθως μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης στην Ικαρία, όπου οργάνωνε διανομές τροφίμων και διευκόλυνε διαφυγές προσφύγων. Περισσότερα θα γίνουν γνωστά όταν κυκλοφορήσει η εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου.

Συνελήφθη για τη δράση του αυτή, αφού καταδόθηκε από Έλληνα συνεργάτη των Ιταλών και κακοποιήθηκε από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Αν και ανάπηρος υποχρεώθηκε να φέρνει βόλτες γύρω από το ανακριτικό τραπέζι.

Εκτός από τα συλλυπητήρια στους οικείους του, που ειδικά για ανθρώπους με τέτοια προσφορά είναι αυτονόητα, πρέπει να σημειώσουμε ότι αξίζει είναι περήφανοι για την προσφορά του Κώστα Σπανού και η δράση του να γίνει κτήμα ευρύτερων ακροατηρίων.

Μοιράσου το άρθρο: