Λονδίνο – Ευδοξία Λυμπέρη

Δύσκολη προβλέπεται η σημερινή μέρα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό καθώς θα εξηγήσει στο Βουλή των Κοινοτήτων γιατί έδωσε την εντολή να βομβαρδιστούν στόχοι στη Συρία.

Πολλά από τα μέλη του κοινοβουλίου όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και μέσα στο κόμμα της είναι έντονα δυσαρεστημένοι για την απόφαση της να μην ζητήσει την έγκριση του Σώματος πριν από την στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στο χτύπημα στη Συρία.

Η Τερέζα Μέι κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τη Βουλή προκειμένου να εξηγήσει στα μέλη του κοινοβουλίου τη νομική και ηθική υπόσταση των λόγων για τους οποίους συμμάχησε με τις ΗΠΑ και την Γαλλία εναντίον της Συρίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι έδρασε προς το «συμφέρον της πατρίδας» και για την προστασία του πληθυσμού στη Συρία από περαιτέρω επιθέσεις με χημικά.

Θα επαναλάβει ουσιαστικά αυτά που ακούσαμε στη συνέντευξη τύπου το Σάββατο το πρωί, ότι δηλαδή η χρήση χημικών στη Συρία και σε βρετανικό έδαφος δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητη. Επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους, ήταν εξαιρετικά πιθανό, πίσω από την επίθεση με χημικά σε άμαχο πληθυσμό στη Ντούμα να βρίσκεται το καθεστώς του Άσαντ.

Γνωρίζουμε ήδη ότι μεταξύ των στοιχείων είναι κάποιες εικόνες από κυβερνητικά ελικόπτερα που έριξαν τις βόμβες με τα χημικά στην Ντούμα. Η κα Μει εκτιμάται ότι ίσως να τα επαναλάβει, αλλά είναι μάλλον απίθανο να δώσει άλλες λεπτομέρειες δημόσια.

Η αντιπολίτευση έχει ήδη εκφράσει την αντίθεση της με αυτή την απόφαση χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα ζητήσει να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος ο οποίος θα υποχρεώνει του πρωθυπουργούς να ζητούν την έγκριση της βουλής των Κοινοτήτων πριν αποφασίσουν στρατιωτική επέμβαση.

Οι υπουργοί ελπίζουν ότι η εξάωρη συζήτηση έκτακτης ανάγκης θα μετριάσει τις ανησυχίες ότι το κοινοβούλιο παραγκωνίζεται, και θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν να επιτραπεί οποιαδήποτε ουσιαστική ψήφο που κινδυνεύει να καταργήσει τη νομιμότητα της επίθεσης.

Ωστόσο έχει δοθεί εντολή να μείνουν διαθέσιμοι για να ψηφίσουν σήμερα και αύριο.

Μοιρασμένη η κοινή γνώμη

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρία BMG αποκλειστικά για την ιστοσελίδα The Independent, η κοινή γνώμη φαίνεται μοιρασμένη αν και η πλειοψηφία τάσσεται εναντίον του βομβαρδισμού.

Ερωτώμενοι σε ποιο βαθμό οι πολίτες θα υποστήριζαν “βρετανικές δυνάμεις που διεξάγουν στοχευμένες αεροπορικές ή βομβιστικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους της Συριακής Κυβέρνησης», μόλις 28% ήταν θετικοί, το 36% αντιτάχθηκαν, ενώ ένα 26% στάθηκαν ουδέτεροι, ούτε αντιτάχθηκαν ούτε υποστήριξαν τα χτυπήματα και το 11% από αυτούς, απάντησαν «δεν γνωρίζω».

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής θα αρχίσει στις 5.30 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να διαρκέσει έξι ώρες.

Μοιράσου το άρθρο: