Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Ενώ η εκκρεμότητα σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο παραμένει ανοιχτή, η Κομισιόν έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα προτάσεις για το μετασχηματισμό της ευρωζώνης.
Η κίνηση αυτή, που τυπικά γίνεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, στην ουσία αντανακλά τον πόλεμο εξουσίας που έχει ήδη ξεσπάσει στο παρασκήνιο.
Ένα ολόκληρο σύστημα που βρίσκεται απέναντι στις πολιτικές που προώθησε η Γερμανία επί εποχής Σόιμπλε, στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά και άλλες χώρες του Νότου, επιχειρούν να δημιουργήσουν πολιτικά προγεφυρώματα εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό κενό στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθούν και οι προτάσεις της Κομισιόν, με τις οποίες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχειρεί αφενός να γεφυρώσει τις αποστάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενισχύοντας ταυτόχρονα το δικό του ρόλο στο νέο τοπίο.
Γιαυτό προτείνει το μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με τη διαφορά ότι θα υπάγεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται σε διακυβερνητικό επίπεδο, όπως γίνεται σήμερα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα αδυνατίσει η επιρροή μιας χώρας στο μηχανισμό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ισχυρότερος παίκτης, η Γερμανία.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα προηγούμενα χρόνια η κόντρα μεταξύ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε οξυνθεί, αναδεικνύοντας της διάσταση ανάμεσα στην ηγεμονική στάση του Βερολίνου και την πιο “ευρωπαϊκή” και πολιτική διαχείριση από την πλευρά της Κομισιόν.
Το δεύτερο σημείο των προτάσεων αφορά στη θεσμοθέτηση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα προκύψει από τη συγχώνευση δύο ρόλων: του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για την Οικονομία, θέση που σήμερα κατέχει ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, και του προέδρου του Eurogroup, όπου θα αναλάβει ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο.. Με λίγα λόγια και η πρόταση αυτή προβλέπει ενίσχυση του ρόλου των Βρυξελλών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Το τρίτο σημείο των προτάσεων αφορά στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ενισχύει τις χώρες μέλη σε περίπτωση κρίσης και αυτό θα γίνεται με τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Καθώς η Γερμανία είναι κάθετα αντίθετη στη μεταφορά πόρων, η Κομισιόν προτείνει η χρηματοδότηση να γίνεται μόνο με αντάλλαγμα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κάτι που παραπέμπει σε παλαιότερη πρόταση του Βερολίνου για “συμβόλαια μεταρρυθμίσεων” -ένα είδος ad hoc μνημονίων- έτσι ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες αποδοχής.
Η Κομισιόν πολλές φορές διατυπώνει προτάσεις, οι οποίες συχνά πέφτουν στο κενό, ανάλογα με την συγκυρία και τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Είναι αμφίβολο ότι μπορεί να γίνει ουσιαστική πρόοδος στην Ευρώπη προτού συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο η οποία θα κινείται με βάση συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις της Κομισιόν αποτελούν και τροχιοδεικτικές βολές υπ΄όψιν όσων στο Βερολίνο διαπραγματεύονται για τη νέα κυβέρνηση.

Μοιράσου το άρθρο: