22 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Νερού με σύνθημα: “Καλύτερο νερό, καλύτερες θέσεις εργασίας” (vid)

Το νερό είναι το πιο βασικό στοιχείο της ζωής. Αλλά είναι και κάτι περισσότερο από απαραίτητο για να ξεδιψάσουμε και για να έχουμε καλή υγεία. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού επικεντρώνεται στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το νερό στη δημιουργία και την υποστήριξη των θέσεων εργασίας.

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Σήμερα, το ½ των εργαζομένων στον κόσμο (1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με το νερό. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας, ανεξάρτητα από τον τομέα, εξαρτώνται άμεσα από το νερό. Ωστόσο, παρά τη σχέση των θέσεων εργασίας με το νερό, τα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από το νερό, συχνά δεν τους αναγνωρίζονται ή δεν προστατεύονται από βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Μάθετε περισσότερα για τη φετινή καμπάνια στο video:

Πάρτε μέρος στην εκστρατεία του 2016 για να ενημερωθείτε και να αναλάβετε κι εσείς δράση. Επικοινωνήστε τα μηνύματα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού με δικές σας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) χρησιμοποιώντας #WaterIsWork και #WorldWaterDay.

 Ιαματικές πηγές στην Ελλάδα. Το ιαματικό νερό & η τέχνη της υδροθεραπείας

22 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Νερού με σύνθημα: “Καλύτερο νερό, καλύτερες θέσεις εργασίας” (vid)
Το νερό των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερό που πηγάζει μέσα από πετρώματα και βράχους, και βγαίνει από τα έγκατα της γης. Το ονομάζουν και θαυματουργό γιατί ανακουφίζει από πόνους.

Σήμερα, περισσότερες από 80 είναι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις στη χώρα. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας πραγματοποιεί ειδική εκδήλωση στην Αθήνα προκειμένου να κάνει γνωστές στο κοινό τις ευεργετικές λειτουργίες του θερμαλισμού αλλά και να προβάλει, για πρώτη φορά, τη δυναμική του κλάδου. Η εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου των Δήμων με Ιαματικές Πηγές, πραγματοποιείται στην Πλατεία Συντάγματος, στις 22 Μαρτίου 2016, 09:00-21:00, στο Περίπτερο του Συνδέσμου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη προς το κοινό.

Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ιδρύθηκε το 1983 και έχει ως σκοπό να προστατεύσει και να αναπτύξει τους ιαματικούς και μεταλλικούς φυσικούς πόρους της χώρας μας. Σήμερα, αριθμεί 55 δήμους-μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ η έδρα του βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.  Οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας προσελκύουν 100.000 επισκέπτες ετησίως, αριθμός εξαιρετικά μικρός για τη δυναμική του κλάδου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Ιωάννης Καραγιάννης, αναφέρει σε δήλωσή του, ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής της δομή, είναι πλούσια σε ιαματικούς φυσικούς πόρους (μεταλλικό νερό, λάσπη, υδρατμούς). «Η τέχνη της υδροθεραπείας γεννήθηκε στην Ελλάδα 2.500 χρόνια πριν. Η υδροθεραπεία άνθισε στο Αιγαίο και αργότερα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από την Αρχαιότητα, οι ιαματικοί φυσικοί πόροι της χώρας μας προσέφεραν στην ανθρωπότητα τα «θεϊκά δώρα της υγείας, της ευεξίας και του σφρίγους». Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, από την Κω ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στη χρήση του νερού ως θεραπευτικού μέσου. Ο ίδιος χρησιμοποίησε, κατά κόρον, το νερό (πόση και εξωτερικές εφαρμογές) για την αντιμετώπιση ασθενειών κάθε είδους» προσθέτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, συμπληρώνοντας ότι μέχρι σήμερα, πολλές ιαματικές πηγές στην Ελλάδα βρίσκονται σε ή κοντά αρχαιολογικά μνημεία της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο 22 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Νερού με σύνθημα: “Καλύτερο νερό, καλύτερες θέσεις εργασίας” (vid)της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, χάρις στα δύο μεγάλα ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, που πηγάζουν από τα εδάφη της και τα τεράστια φράγματα που κατασκευάζει, προαλείφεται για περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.

Στην Ελλάδα, παρότι πολλοί δείκτες υποδηλώνουν μία σταθερότητα, ή ακόμη και μείωση της πίεσης στους υδατίνους πόρους σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν σημαντικές χωρικές και χρονικές διαφορές, καθώς και ανησυχητικές τοπικές καταστάσεις όπως: οι υπερβολικές απολήψεις υδάτων που απειλούν την βιωσιμότητα σημαντικού αριθμού υδροφόρων οριζόντων και έχουν ως αποτέλεσμα την αλμύρωση των υδροφόρων οριζόντων μέσω της εισροής θαλασσίου ύδατος που δημιουργεί κρίσιμες καταστάσεις σε πολλές παραλιακές ζώνες της χώρας. Η μείωση της παροχής των υδατίνων ρευμάτων, η οποία είναι αποτέλεσμα υπερβολικών απολήψεων που οδήγησε στην οικολογική υποβάθμιση ορισμένων ποταμιών. Συχνά τα προβλήματα ποσότητας του νερού επιδεινώνουν υφιστάμενα προβλήματα ποιότητας και ρύπανσης των υδάτων. Ο αριθμός των ποταμών με βαριά ρύπανση έχει μειωθεί την τελευταία 20ετία. Ωστόσο, η βελτίωση της ποιότητας παρατηρείται κυρίως σε μεγάλους ποταμούς ενώ προβληματική παραμένει και η ρύπανση από διάχυτες πηγές στο πλαίσιο των γεωργικών δραστηριοτήτων.  Οι συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων στα ποταμιά παραμένουν υψηλές, με αποτέλεσμα τον ευτροφισμό πολλών παραλίων ζωνών.

Είτε μιλάμε για το νερό στη χώρα μας, είτε για το νερό στις άλλες χώρες, έφτασε η στιγμή να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και τις υποχρεώσεις μας.

Δεν αρκεί η εξοικονόμησή του για να επιλυθεί το πρόβλημα της μείωσης του νερού. Δεν αρκούν οι σχεδιασμοί υδρομάστευσης, αφαλάτωσης, περιορισμού της μόλυνσής του ή προσπάθειας βελτίωσης της ποσότητάς του. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτισμικό. Οφείλουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Οφείλουμε να αλλάξουμε τρόπους παραγωγής. Οφείλουμε να ανακαλύψουμε νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές, αντιλαμβανόμενοι την ύπαρξή μας ως κρίκο μιας μεγάλης ανθρωπολογικής και νατουραλιστικής αλυσίδας. Οφείλουμε να αποδεχτούμε την αλληλεξάρτηση εδαφών, λαών, πολιτισμών, ευκαιριών… Και να δρούμε στην καθημερινότητά μας με τη σκέψη ότι το νερό είναι κυριολεκτικά αναντικατάστατο.  

22 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Νερού με σύνθημα: “Καλύτερο νερό, καλύτερες θέσεις εργασίας” (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος