Η ΔιΕΕξοδος για τις εργασιακές σχέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών

Στο επίκεντρο θέτει η κίνηση ΔιΕΕξοδος που συγκροτήθηκε στην άποψη της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε. τις κυοφορούμενες αλλαγές στα εργασιακά ζητήματα, με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: “Συγκεκριμένα, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις θα προβλέπεται:

· Η απάλειψη και των τελευταίων προστατευτικών θυλάκων στο καθεστώς των απολύσεων. Με τις προωθούμενες αλλαγές νομιμοποιείται το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

· Παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να δυσχεράνει ή και να κάνει αδύνατη την προκήρυξη απεργίας, καθώς θα απαιτείται η θετική ψήφος του 50 + 1 των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου (και όχι των παραβρισκόμενων μελών στη Γενική Συνέλευση του σωματείου).

· Θα τελειώσει με ό,τι έχει απομείνει από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα προσπαθήσει -αν είναι δυνατόν- οι επιχειρησιακές–ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου να υποκαταστήσουν ολοκληρωτικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

· Η νομιμοποίηση του λοκ άουτ, δηλαδή η παροχή του δικαιώματος στον εργοδότη να προκηρύσσει ανταπεργία!

· Επιπλέον, οι εργοδοτικοί φορείς στην Ελλάδα, έχουν ήδη θέσει το αίτημα της κατάργησης του 13ου -14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με το επιχείρημα της μισθολογικής του εξίσωσης με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα…”.

Tέλος στην ίδια ανακοίνωση η κίνηση σχολιάζει πως: “Το δίλημμα είναι σαφές: για να παραμείνουμε στην ΕΕ και την ευρωζώνη, οι όροι είναι να δεχτούμε τον πλήρη σφαγιασμό των δικαιωμάτων και της ζωής μας. Για να αντισταθούμε στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, χρειάζεται να συγκρουστούμε με αυτόν τον μονόδρομο. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προωθήσουμε, από θέση μάχης, το ρεαλιστικό αίτημα της ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος