Τις συνέπειες των διακοπών ρεύματος στη λωρίδα της Γάζας, καταγράφει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. Ελλείψεις καυσίμων και υποδομών, συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε με αφορμή διεθνούς διάσκεψης δωρητών την επόμενη εβδομάδα.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και όπως αναφέρεται στην έκθεση, το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας, συχνά αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών του και δεν μπορεί να παράγει ρεύμα, παρά μόνο για τέσσερις ώρες ημερησίως.

Η Χαμάς εισάγει πετρέλαιο για το εργοστάσιο μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής, όμως οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη για τις πληρωμές, γεγονός που προκαλεί συνεχείς ελλείψεις.

Τις συνέπειες της προβληματικής ηλεκτροδότησης, αντιμετωπίζουν νοσοκομεία, κλινικές, η υδροδότηση και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, καθώς και τα νοικοκυριά.

Συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι απαιτείται η συνεργασία Παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ, η οποία θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό δωρητών, ενώ η έκθεση αναφέρει πως: «Είναι απαραίτητο να αμβλυνθούν οι ισραηλινοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο, αλλά και να ανοίξει η πρόσβαση στη Γάζα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της εργασίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Μοιράσου το άρθρο: