Brexit: Το μεγάλο δίλημμα του βρετανικού λαού ή αλλιώς – should I stay or should I go?

ΛΟΝΔΙΝΟ – Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Εργατική τάξη, πολίτες εξαρτώμενοι από επιδόματα του κράτους και μέρος των Βρετανών επιχειρηματιών ψηφίζουν Όχι στην Ευρώπη. Όπως έδειξε και ποιοτική ανάλυση των έως σήμερα δημοσκοπήσεων, το δημοψήφισμα θα φέρει αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν υπερισχύσουν οι πολίτες με χαμηλότερη μόρφωση και άνω των  40 ετών. Το κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι νεότεροι όταν ερωτώνται απαντούν Ναι στην ΕΕ αλλά δεν πάνε να ψηφίσουν.

Brexit: Το μεγάλο δίλημμα του βρετανικού λαού ή αλλιώς – should I stay or should I go?

Όπως μου είπε ο Ίαν, ο Ελληνοκύπριος στην καταγωγή  κομμωτής της γειτονιάς μου, οι Αγγλίδες πελάτισσες του ηλικίας από 50 έως 70 ετών περίπου θα ψηφίσουν όλες Όχι. «Είμαστε νησί», του λένε «δεν ανήκουμε στη Ευρώπη». Αλλά και ο ανώτερος υπάλληλος στο Ουεστμίνστερ  που θέλησε να μείνει ανώνυμος, έσπευσε να μου μιλήσει όταν είδε μία κάρτα από την καμπάνια του Όχι στο τραπέζι μου. Με πολύ πάθος μου εξήγησε ότι η Ευρώπη δεν είναι καλή για την Βρετανία. «Δεν αντέχουμε άλλους μετανάστες, Ευρωπαίους ή μη. Λίγοι μετανάστες κάνουν καλό στην οικονομία αλλά αυτό που γίνεται τώρα είναι ανεπίτρεπτο. Κοίτα τι έγινε στην Γερμανία» εννοώντας τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολονία.

Brexit: Το μεγάλο δίλημμα του βρετανικού λαού ή αλλιώς – should I stay or should I go?

Η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση ή μάλλον το αποτέλεσμα από την καθυστέρηση και την κακοδιαχείριση της Ευρώπης, έγινε το ισχυρότερο επιχείρημα στα χέρια των ευρωσκεπτικιστών. Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχόταν δημοψήφισμα για την ΕΕ το 2013 δεν είδε τι ερχόταν. Δεν προέβλεψε το μαζικό κύμα προσφυγιάς από τον πόλεμο στη Συρία, την εξάπλωση του Daesh*, την απελπισμένη προσπάθεια των νέων μεταναστών. Οι εξελίξεις γύρισαν μπούμεραγκ στο σκληρό προφίλ που καλλιεργούσε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέρει για να μην δυσαρεστήσει τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματος του και εν μέρει για να «κλέψει» ψηφοφόρους από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας και τον Νάιτζελ Φαράτζ.

Brexit: Το μεγάλο δίλημμα του βρετανικού λαού ή αλλιώς – should I stay or should I go?
O Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Ναϊτζελ Φαράντζ

Κατά πάσα πιθανότητα η πολιτική του αυτή συνέβαλε στην θριαμβευτική εκλογή του το 2014.Όμως οι εξελίξεις τον πρόλαβαν. Αυτή τη στιγμή διακινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο η Σκοτία ετοιμάζεται ήδη να ζητήσει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτοποίησης.  Στη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων το 51% πολιτών ψηφίζει Παραμονή και το 49% ψηφίζει Αποχώρηση. Σε αυτή την ανάλυση απουσιάζουν τα Δεν ξέρω/Δεν απαντώ. Αυτό σημαίνει ότι όλα είναι πιθανά και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για το αποτέλεσμα.

Τι έχει μπροστά του όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός;

Έχει περίπου ένα μήνα να καταφέρει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ να συγκλίνουν σε τέσσερις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε ώστε να παραμείνει η χώρα του μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας:

  1. Προστασία της Βρετανίας από την οικονομία της ευρωζώνης.
  2. Αλλαγή με χαλάρωση κανονισμών για καλύτερη ανταγωνιστικότητα.
  3. Στοπ στην πολιτικο-οικονομική ενσωμάτωση.
  4. Περιορισμό επιδομάτων για νέους μετανάστες από χώρες της ΕΕ.

Το σημείο που προκαλεί επανάσταση από τους εταίρους του αφορά στον τέταρτο όρο. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν το είπε ξεκάθαρα στον κ. Κάμερον στις 7 Ιανουαρίου: «Δεν θα δεχτούμε καμία διάκριση  για τους πολίτες μας. Οι Ούγγροι πολίτες δεν είναι παράσιτα ούτε μετανάστες.» Μαζί με την Ουγγαρία συντάσσονται η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία.

Brexit: Το μεγάλο δίλημμα του βρετανικού λαού ή αλλιώς – should I stay or should I go?
Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και ο Ούγγρος ομόλογος του Viktor Orban

Η πίεση αυξάνεται όταν προστίθεται η βιασύνη για την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς τον Φεβρουάριο στη σύνοδο κορυφής να επέλθει μία συμφωνία ώστε να ορίσει την ημερομηνία τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο. Το περιθώριο όμως του ενός μήνα για τις σκληρές διαπραγματεύσεις φαντάζει πολύ λίγο. Ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη του την γραφειοκρατία του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Όσοι όμως βιάζονται να τοποθετήσουν την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος το 2017 αγνοούν έναν σημαντικό παράγοντα. Το συμφέρον όλων των ηγετών να κλείνουν τα επίπονα θέματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να περιοριστούν οι απώλειες. Όπως και ο Κάμερον, έτσι και στην Ευρώπη κανείς δεν θέλει έναν οικονομικό-κοινωνικό σεισμό στην Ευρώπη όπως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ιδιαίτερα αμέσως μετά από την κρίσιμη οικονομική κρίση που πέρασε η Ευρωζώνη και η Ευρώπη. Ήδη, Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ότι το προσχέδιο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο αρχές  Φεβρουαρίου προς συζήτηση προκειμένου να μπει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής αργότερα τον ίδιο μήνα.

Να μείνει κανείς ή να μην μείνει; Ιδού η απορία

Οι καμπάνιες και για τις δύο πλευρές έχουν «ανάψει» για τα καλά στο εσωτερικό της χώρας. Η καμπάνια του Ναι λέει ότι κάθε ένα νοικοκυριό στην Βρετανία επωφελείται με 3000 στερλίνες από την Ευρώπη ενώ συνεισφέρει αντίστοιχα 340 στερλίνες. «Εάν δεν κάθεσαι στο τραπέζι τότε είσαι στο μενού» διατυμπανίζουν παντού και πάντα οι ομιλητές της καμπάνιας.Brexit: Το μεγάλο δίλημμα του βρετανικού λαού ή αλλιώς – should I stay or should I go?

Από το αντίπαλο στρατόπεδο, δύο ξεχωριστές καμπάνιες του Όχι ισχυρίζονται ότι τα 20 δισεκατομμύρια στερλίνες που φεύγουν προς την ΕΕ κάθε χρόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της χώρας. Όπως επίσης επιχειρηματολογούν ενάντια στην «ένωση» χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τη στάση της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα και γενικότερα τη κρίση στην ευρωζώνη – και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό. «Η ανισορροπία μεταξύ της Γερμανίας και του Νότου γίνεται όλο και χειρότερη. Η Γερμανία είναι απασχολημένη να επιπλήττει άλλες χώρες για δημοσιονομική πειθαρχία ενώ κερδίζει τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ενός υποτιμημένου νομίσματος που δεν θα έπρεπε να έχουν», είπε ο εκπρόσωπος του Leave.eu Άρρον Μπανκς στους δημοσιογράφους. «Το ότι ο Νότος δεν πάει καλά είναι εξαιτίας της Γερμανίας που πάει καλά. Διότι το ευρώ στηρίζεται στο γερμανικό μάρκο. Και το ευρώ θυσιάζει τη Νότια Ευρώπη. Εάν ήταν καλοί Ευρωπαίοι θα στέλνανε τρις ευρώ στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία για να εξισορροπήσουν την κατάσταση» συνέχισε ο χρηματοδότης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας κος Μπανκς και πετυχημένος επιχειρηματίας ο ίδιος. Αυτές οι απόψεις κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς και αυτός είναι ο λόγος που Ευρώπη και Κάμερον προτιμούν το δημοψήφισμα να γίνει σύντομα παρά αργότερα.

Τι λέει το Σίτι;

Το ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου και ένα από τα τρία μεγαλύτερα παγκοσμίως δεν έχει πάρει συλλογική θέση έως σήμερα. Γενικότερα τηρούν σιγή ιχθύος αναφορικά με το δημοψήφισμα. Οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί όμιλοι Barclays και HSBC πρόσφατα έδωσαν στοιχεία στην διακοινοβουλευτική αρμόδια επιτροπή η οποία διερευνά τις πιθανές επιπτώσεις της εξόδου από την ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος του τμήματος επενδύσεων Barclays Μαρκ Ασταίρ, είπε ότι «το Λονδίνο πλούτισε μέσα στην ΕΕ αλλά θα συνεχίζει να πλουτίζει και έξω από αυτήν».  Το ανώτατο στέλεχος της HSBC Τζέιμς Τσιου ήταν πιο συγκρατημένος στις απαντήσεις του λέγοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει εάν μία έξοδος θα είναι καταστροφική, «αυτό θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τη φύση της εξόδου», είπε.

Brexit: Το μεγάλο δίλημμα του βρετανικού λαού ή αλλιώς – should I stay or should I go?
H Πλατεία Paternoster

Από την άλλη πλευρά ο τοπικός τραπεζικός τομέας δεν διακινδυνεύει να συνταχθεί με κάποια πλευρά καθώς υπάρχουν πελάτες που υποστηρίζουν και τα δύο στρατόπεδα. Παράγοντες της καμπάνιας για Παραμονή στην ΕΕ πιέζουν το Σίτυ να πάρει θέση σύντομα  και να μην το αφήσει για την τελευταία στιγμή όπως έγινε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτοποίηση της Σκοτίας, όταν ανακοίνωσαν μόλις «στο παρά πέντε»  ότι μία αποκόλληση της Σκοτίας θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, και το έκαναν τελικά διότι τα ποσοστά ήταν επικίνδυνα κοντά.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Τα ποσοστά είναι ακόμη πιο κοντά. Ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να έδωσε ελεύθερη ψήφο στους βουλευτές του ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί υπονόμευση των προσπαθειών του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Στο πλευρό του έχει και μία άλλη δημοσκόπηση που δείχνει ότι εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφέρει μία καλή συμφωνία με την ΕΕ το 65% των πολιτών θα ψηφίσει Παραμονή της χώρας στην Ευρώπη.

Ωστόσο ένα είναι σίγουρο. Το βρετανικό δημοψήφισμα είναι μόνο η αφορμή. Οι αλλαγές στην Ευρώπη έρχονται και θα είναι μεγάλες. Και είναι και αναμενόμενο. Ένας οργανισμός τόσο ετερογενής πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς. Τώρα που γυρίζει, η Ελλάδα τι θέση κρατάει σε αυτή τη διαπραγμάτευση για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ; Ποιες εξουσίες θα ζητήσει πίσω στο εθνικό κοινοβούλιο; Διότι έως σήμερα δεν ακούσαμε τίποτα από επίσημα χείλη. Είναι καιρός να ετοιμάσει τη θέση της.

*Daesh είναι η αραβική ονομασία της τρομοκρατικής οργάνωσης «ισλαμικό κράτος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ