Τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, στηρίζει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημαίνουν ότι «Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, είναι αυτές, που καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, προκειμένου οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς τους! Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος μέχρι τώρα τις θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα!

• Αμείβονται με 33,77 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά συχνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.
• Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!
• Αμείβονται μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κ.λπ).
• Δεν λαμβάνουν όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας.
• Το σύνολο σχεδόν των καθαριστριών είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λπ.

Μοιράσου το άρθρο: