Αλλαγή πλεύσης από Ρεπουμπλικάνους επικριτές του Τράμπ

Μερικοί από τους πιο σκληρούς επικριτές του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που συγκρούστηκαν “μετωπικά” μαζί του κατά την προηγούμενη χρονιά, έχουν επιλέξει σήμερα τον δρόμο της συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο, οδηγούμενοι από τις ανάγκες μιας προσέγγισης πολιτικού ρεαλισμού για τους Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσινγκτον.
Πριν από δύο σχεδόν χρόνια, ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ ήταν ένας σκληρός πολιτικός επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σήμερα παίζουν γκολφ μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Παράλληλα, ο Γκράχαμ υποστηρίζει τις απόψεις του Τραμπ σε πολλά θέματα ουσιαστικής σημασίας, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ, σχολιάζει το CNN.

Πρόκειται για μία πολιτική εξέλιξη, την οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την άνοιξη του 2015, όταν ο Τραμπ μάθαινε για την οξεία κριτική που του ασκούσε ο Γκράχαμ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, τον θεωρούσε ως “έναν από τους πιο ανόητους ανθρώπους, που είχε ποτέ συναντήσει.”
Γκράχαμ και Τραμπ ενεπλάκησαν σε μία σειρά σφοδρών φραστικών επιθέσεων στην διάρκεια της διεξαγωγής των προκριματικών εκλογικών κύκλων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. “Ξέρετε πως θα κάνετε την Αμερική Μεγάλη και πάλι; Πείτε στον Ντόναλντ Τραμπ να πάει στο διάολο,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ στην τηλεοπτική εκπομπή “New Day” του CNN τον Δεκέμβριο του 2015.

Ωστόσο, η περίπτωση του Γκράχαμ δεν είναι η μοναδική. Ο Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος μέσα στο 2017 είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ οδηγεί την χώρα στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ακούγεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τουλάχιστον επτά φορές την προηγούμενη Τετάρτη σχετικά με την ανάρτηση του προέδρου Τραμπ στο Twitter, με την οποία συνέκρινε το μέγεθος του “κουμπιού” ενεργοποίησης πυρηνικής επίθεσης από το γραφείο του, με αυτό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Κόρκερ που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας απέφυγε ν’ απαντήσει.
Μερικές ημέρες αργότερα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Τενεσί συνόδευσε τον πρόεδρο Τραμπ εντός του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην εκλογική του πολιτεία. Η κοινή αυτή εμφάνισή τους μεταφράστηκε πολιτικά ως αναβάθμιση του Κόρκερ από τον πρόεδρο Τραμπ, που είναι και ο αρχιστράτηγος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια που κάνει ο Λευκός Οίκος για την αλλαγή της διεθνούς συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μάικλ Στιλ, πρώην πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής, σχολιάζει την ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας έμφαση στην ιδέα για τις θετικές πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία συνεργάζονται αρμονικά με τον Λευκό Οίκο.

Προς την ίδια πολιτική κατεύθυνση, τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιθυμούν να βρίσκονται σε μία θέση, από την οποία θα μπορούν ν’ απευθύνονται στους ψηφοφόρους τους, λέγοντας τους ότι υλοποιούν μία πολιτική που επηρεάζει την κατάσταση, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο απαιτεί σκληρούς πολιτικούς υπολογισμούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, Ραντ Πολ, Μάρκο Ρούμπιο και Κρουζ, ενεπλάκησαν σε σκληρές φραστικές αντιπαραθέσεις με τον Τραμπ, χωρίς ωστόσο να τον εμποδίσουν να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, το 2016. Η ανταλλαγή χαρακτηρισμών μεταξύ των γερουσιαστών και του σημερινού προέδρου ήταν συχνά απαξιωτική για το επίπεδο διεξαγωγής του πολιτικού διαλόγου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τρεις γερουσιαστές εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς την άσκηση της κριτικής τώρα που ο Τραμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ