Ανησυχία στην Ε.Ε για τις κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία

“Εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια” και “λυπηρή είδηση”, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, χαρακτήρισε σήμερα το Κρεμλίνο τις νέες κυρώσεις που εισηγούνται οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να «ενεργήσει κατάλληλα», δηλώνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Γερμανία απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση ότι είναι απαράδεκτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής και ζήτησε στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ουάσινγκτον στο θέμα των κυρώσεων. Θα έχουν «έκνομες» επιπτώσεις, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πλήξουν ευρωπαϊκές εταιρείες, επισημαίνει η γαλλική διπλωματία.

Ρωσία: Μιλάμε για εξαιρετικά μη φιλικές εκδηλώσεις

Εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια” και “λυπηρή είδηση”, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, χαρακτήρισε σήμερα το Κρεμλίνο τις νέες κυρώσεις που εισηγούνται οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε πάντως ότι η Μόσχα θα διατυπώσει την απάντησή της στο νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από “προσεκτική ανάλυση” και κατόπιν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.

“Δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, δεν θα εκφράσουμε προς το παρόν γνώμη”, είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: “Ας περιμένουμε να γίνει νόμος”, δηλαδή να εγκριθεί από τη Γερουσία και να το επικυρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Σε κάθε περίπτωση, η στάση μας απέναντι σ’ αυτό θα διατυπωθεί μετά από προσεκτική ανάλυση και την απόφαση θα λάβει αναμφίβολα ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος Πούτιν“, επέμεινε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι η είδηση είναι πολύ λυπηρή, σε ό,τι αφορά τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και την προοπτική ανάπτυξή τους και όχι λιγότερο απογοητευτική σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις”, συνέχισε.

Αναφερόμενος στην πρόταση Ρώσων κοινοβουλευτικών για την επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι είναι κατανοητή, όμως και πάλι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος Πούτιν.

“Ο Ρώσος πρόεδρος λαμβάνει τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και θα σας ενημερώσουμε εάν και πότε θα ληφθούν αυτές. Όλες οι άλλες δηλώσεις είναι κατανοητές. Μιλάμε για εξαιρετικά μη φιλικές εκδηλώσεις, για αυτό και η αντίδραση είναι προφανής“.

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς το συνέπεια του γεγονότος ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ.

“Κατά μία έννοια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρέπει τους καρπούς του να ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια”, είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. “Γύρισε μπούμερανγκ στο κατώφλι της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία (419 υπέρ έναντι 3 κατά) το νομοσχέδιο που επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στη ναυτιλία, τους τομείς των εξορύξεων και των πληροφοριών ενώ επιβάλει επίσης περιορισμούς στις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες.

Ε.Ε: Το να βάζει κανείς ”Πρώτα την Αμερική” δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπαίνουν στο τέλος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να «ενεργήσει κατάλληλα» εάν δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη τα συμφέροντά της στο νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η ΕΕ είναι απόλυτα ταγμένη στο καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας. Ωστόσο, η ενότητα της Ομάδας των 7 (G7) στο θέμα των κυρώσεων και η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων είναι στο κέντρο του να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος που η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται. Το αμερικανικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει ακούσιες μονόπλευρες συνέπειες που επηρεάζουν τα συμφέροντα της ΕΕ στην ενεργειακή ασφάλεια. Για αυτό το λόγο η Κομισιόν κατέληξε σήμερα ότι εάν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψιν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε κατάλληλα εντός ημερών. Το να βάζει κανείς ”Πρώτα την Αμερική” δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπαίνουν στο τέλος», δήλωσε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η Ένωση επί του παρόντος αναφέρει τις ανησυχίες της για το θέμα τις ΗΠΑ και τους εταίρους της, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και την επακόλουθη εφαρμογή του νομοσχεδίου και θα δράσει άμεσα εάν και όταν χρειαστεί», ανέφερε η Επιτροπή.

Γαλλία: Καταγγέλλει τον “έκνομο” αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων

Οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Ρωσίας που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα έχουν «έκνομες» επιπτώσεις, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πλήξουν ευρωπαϊκές εταιρείες, επισήμανε σήμερα η γαλλική διπλωματία.

«Αυτό το νομοσχέδιο, εφόσον εγκριθεί, θα επιτρέψει την θέσπιση μέτρων σε βάρος ευρωπαϊκών φυσικών ή νομικών προσώπων (…). Εξαιτίας αυτού, οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό το κείμενο εκτός της χώρας μοιάζουν έκνομες σε σχέση με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές Ροματέ.
«Προκειμένου να προφυλαχθούμε από τις εξωεδαφικές αυτές επιπτώσεις της αμερικανικής νομοθεσίας (ή άλλων νομοθεσιών), θα πρέπει να εργαστούμε για την υιοθέτηση των δικών μας διαθέσιμων μέσων σε εθνικό επίπεδο και την επικαιροποίηση των διαθέσιμων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» συμπλήρωσε η ίδια.

Βερολίνο: Δεν αποδέχεται την άσκηση βιομηχανικής πολιτικής υπό την κάλυψη των κυρώσεων

Η Γερμανία απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση ότι είναι απαράδεκτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής και ζήτησε στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ουάσινγκτον στο θέμα των κυρώσεων.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να εγκριθούν, αλλά «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την πρακτική της άσκησης βιομηχανικής πολιτικής υπό την κάλυψη των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ