Η μετοχή της γερμανικής Bayer σημείωνε γύρω στις 12:15 (ώρα Ελλάδας) πτώση κατά 13,1%, στα 60,5 ευρώ, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μετά τη νέα καταδίκη από αμερικανικό δικαστήριο που αποφάνθηκε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup ήταν «ουσιαστικός παράγοντας» στην εμφάνιση καρκίνου, τουλάχιστον στην περίπτωση του συνταξιούχου Έντουιν Χάρντεμαν. Ο όμιλος Bayer- Monsanto είχε ήδη καταδικασθεί βαριά πέρυσι σε ανάλογη διαδικασία, εκφράζει «απογοήτευσή», υποστηρίζοντας ότι «η επιστήμη επιβεβαιώνει πως τα ζιζανιοκτόνα με γλυφοσάτη δεν προκαλούν καρκίνο».

Στη δίκη στο Σαν Φρανσίσκο, που είναι η πρώτη που διεξάγεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η ακροαματική διαδικασία οργανώθηκε σε δύο φάσεις έπειτα από αίτημα της Bayer: η μία είναι «επιστημονική» και αφιερωμένη στο κατά πόσον ευθύνεται το Roundup για την ασθένεια και η δεύτερη θα αφορά ενδεχόμενη ευθύνη του ομίλου.

«Είμαστε σίγουροι πως οι αποδείξεις στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι οι χειρισμοί της Monsanto ήταν οι κατάλληλοι και πως η εταιρεία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπαίτια για τον καρκίνο του κ. Χάρντεμαν», ανέφερε η Bayer σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η δεύτερη φάση της δίκης θα αρχίσει σήμερα και πρέπει να δώσει απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις: Η Monsanto γνώριζε τους κινδύνους; Τους έκρυψε; Αν ναι, ποιες είναι οι αποζημιώσεις που οφείλει να πληρώσει;

Στο τέλος της πρώτης φάσης μιας δίκης που άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου στο Σαν Φρανσίσκο, οι ένορκοι έκριναν σήμερα πως ο συνταξιούχος Έντουιν Χάρντεμαν μπόρεσε να αποδείξει πως το Roundup ήταν «ουσιαστικός παράγοντας» στην εμφάνιση του καρκίνου του.

Η Bayer ανέλαβε η ίδια την υπεράσπιση της Monsanto αφότου εξαγόρασε, τον Ιούνιο 2018, αυτή την εξειδικευμένη αμερικανική εταιρεία φυτοπροστασίας και γενετικά τροποποιημένων σπόρων έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων (54 δισεκ. ευρώ), στοιχηματίζοντας στον αυξανόμενο ρόλο της χημείας για να τραφεί ο πλανήτης.

Όμως η γερμανική εταιρεία που επινόησε την ασπιρίνη κληρονόμησε ταυτόχρονα μια χιονοστιβάδα δικαστικών διώξεων και στα τέλη Φεβρουαρίου αντιμετώπιζε περίπου 11.200 προσφυγές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την τοξικότητα του ζιζανιοκτόνου με γλυφοσάτη γι’ αυτούς που το χρησιμοποιούν.

Αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά στον όμιλο σε αποζημιώσεις και δικαστικά έξοδα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: