Βραβεία  για «ψευδείς ειδήσεις»,  απένειμε την Τετάρτη Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνήθεια του να επιτίθεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  αποδοκιμαζόμενος όμως  εκ των προτέρων  από δυο γερουσιαστές του δικού του κόμματος.

Με το συνηθισμένο, εσκεμμένα προκλητικό στιλ του, ο μεγιστάνας  σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε «Και οι νικητές των FAKE NEWS είναι…»., έναν σύνδεσμο υπερκειμένου προς έναν άλλον ιστότοπο που, σαν από ειρωνεία της τύχης, ήταν αδύνατο να προσπελαστεί για αρκετά λεπτά.

 

Ο Τραμπ, οι επιθέσεις του οποίου εναντίον των «ανέντιμων» δημοσιογράφων είναι σχεδόν καθημερινές, βάζει στο στόχαστρο εκείνους που προβάλλουν την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μύλερ για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της ομάδας του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Στην εισαγωγή του «καταλόγου» αυτού των «βραβείων» στους δημοσιογράφους και στα μέσα ενημέρωσης που επέδειξαν, κατά τον Τραμπ, τη μεγαλύτερη «προκατάληψη» και «ανηθικότητα» ο προεδρος των ΗΠΑ αναφέρει ότι«Το 2017 ήταν μια χρονιά ασταμάτητης μεροληψίας, ανέντιμης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και εντελώς ψευδών ειδήσεων».

Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται –κι αυτό δεν είναι είδηση– το CNN, οι New York Times, η Washington Post, δηλαδή οι συνήθεις στόχοι του δισεκατομμυριούχου.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 90% της κάλυψης για τον πρόεδρο Τραμπ από τα μέσα ενημέρωσης είναι αρνητικά» δημοσιεύματα, αναφέρεται στο κείμενο, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις, ή να παρατίθενται πηγές.

Στην πρώτη θέση πάντως δεν ήταν κάποιος δημοσιογράφος, αλλά ο Πολ Κρούγκμαν, νομπελίστας οικονομίας το 2008 και σχολιογράφος της εφημερίδας New York Times.

Ο Κρούγκμαν «είχε διαβεβαιώσει την ημέρα της συντριπτικής νίκης του προέδρου Τραμπ ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ», τονίζεται στο κείμενο και υπενθυμίζεται ότι η Γουόλ Στριτ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

 

Η επικριτική λίστα συμπεριλαμβάνει επίσης το λάθος ενός βετεράνου δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου ABC, του Μπράιαν Ρος, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τέσσερις εβδομάδες. Ο Ρος είχε μεταδώσει πως ο Τραμπ είχε δώσει εντολή στον σύμβουλό του Μάικλ Φλιν να έλθει σε επαφή με ανθρώπους του Κρεμλίνου πριν από την εκλογή του, τον Νοέμβριο του 2016.

 

«Παρά την πολύ διεφθαρμένη και ανέντιμη κάλυψη ορισμένων ΜΜΕ, υπάρχουν άφθονες ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ για τις οποίες οι Αμερικανοί μπορούν να είναι υπερήφανοι!», πρόσθεσε λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος σε άλλη ανάρτησή του στο Twitter.

 

Μερικές ώρες νωρίτερα, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές ύψωσαν τη φωνή τους για να καταγγείλουν την επικίνδυνη παρέκκλιση του Τραμπ και τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις του εναντίον δημοσιογράφων: ο Τζεφ Φλέικ έκανε λόγο για «σταλινικού» τύπου συμπεριφορά, ενώ ο Τζον Μακέιν κάλεσε τον Τραμπ να σταματήσει «να επιτίθεται εναντίον του Τύπου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο: