«Αυτό είναι το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δώσει ποτέ το ΔΝΤ» ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοινώνοντας συμφωνία για αύξηση του δανειακού προγράμματος της Αργεντινής κατά 7 δισ. δολάρια στα 57,1 δισ. δολάρια, με την πρώτη εκταμίευση έως το τέλος του 2019. Ανάμεσα στους σκληρούς όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της Αργεντινής για μηδενικό έλλειμμα το 2019.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει κατάργηση 10 από τα 22 υπουργεία και υπερφορολόγηση εξαγωγών, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα των 41 εκατομμυρίων κατοίκων, «θα ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο» των οικονομικών κρίσεων που την πλήττουν σχεδόν κάθε δεκαετία.

Χθες, η κυβέρνηση Μάκρι δέχθηκε την απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο, στο οποίο θα παρεμβαίνει μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2018, το πέσο έχει απολέσει πάνω από το 50% της αξίας του, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 38 ανά δολάριο.

Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα με συνεχείς κινητοποιήσεις, υπενθυμίζουν ότι η χρεοκοπία του 2001 οδήγησε στην ανεργία έναν στους πέντε Αργεντινούς, ενώ με τη στάση πληρωμών «συνεθλίβη» η μεσαία τάξη με εκατομμύρια πολίτες θύματα της φτώχειας.

Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη και σύμφωνα με έκθεση του 2004 «δεν επέτρεψε επαρκή εποπτεία και υπερεκτίμησε την ανάπτυξη και την επιτυχία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα συνέχισε να δανείζει χρήματα στην Αργεντινή όταν το χρέος της είχε μετατραπεί σε μη βιώσιμο.»

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα υλοποιηθεί από τη νέα διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, καθώς χθες υπέβαλε την παραίτηση του ο Λουίς Καπούτο, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Τον περασμένο Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 60%, το υψηλότερο επίπεδο σ’ όλο τον κόσμο. Την ίδια ώρα, τα συναλλαγματικά αποθέματα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο συρρικνώθηκαν κατά 14 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: