Ειλικρινή , συγκλονιστική και καθηλωτική, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ την πολύωρη κατάθεση του υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο, Μπρετ Κάβανο,  λίγα λεπτά μετά το τέλος της ακρόασης του, από τα μέλη της Επιτροπής της Γερουσίας , για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

«έδειξε στην Αμερική ακριβώς γιατί τον έχρισα υποψήφιο» δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο twitter, και ζήτησε από τη Γερουσία να ψηφίσει για την υποψηφιότητα του δικαστή.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν δήλωσε ότι η ψηφοφορία για την έγκριση της υποψηφιότητας Κάβανο θα διεξαχθεί την Παρασκευή το πρωί (τοπική ώρα)

Ο Κάβανο απέρριψε «κατηγορηματικά και χωρίς καμία αμφιβολία» την κατηγορία ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στην καθηγήτρια Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ όταν και οι δύο ήταν μαθητές λυκείου, πριν από 36 χρόνια.

Καταθέτοντας μετά την Φορντ, ο υπερσυντηρητικός δικαστής τόνισε ότι «είναι αθώος» και ότι «ποτέ δεν επιτέθηκε στη Δρ. Φορντ ή σε οποιανδήποτε άλλη γυναίκα».

Στη μακρά κατάθεσή του, που διακοπτόταν συχνά από λυγμούς, ο Κάβανο μίλησε εκτεταμένα για την καριέρα του και την οικογένειά του, τονίζοντας ότι «ποτέ κανείς δεν τον κατηγόρησε για οποιουδήποτε είδους ανάρμοστη συμπεριφορά».

Ο Κάβανο δεν αμφισβήτησε ότι η 51χρονη καθηγήτρια μπορεί πράγματι να έπεσε θύμα επίθεσης, αλλά όχι από αυτόν. Μάλιστα δάκρυσε, όταν είπε ότι η κόρη του τον παρότρυνε «να προσευχηθούν για αυτήν τη γυναίκα».

Εξήγησε ότι δεν πήγαιναν στο ίδιο σχολείο με την Φορντ, ούτε κινούνταν στους ίδιους κύκλους, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχαν συναντηθεί κάποια στιγμή, σε κάποια εκδήλωση. Επέμεινε όμως ότι δεν συνέβη ποτέ η επίθεση για την οποία τον κατηγορεί η Φορντ, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τη μαρτυρία μιας στενής φίλης της η οποία έχει δηλώσει ότι δεν τον γνωρίζει. Επισήμανε επίσης τα κενά στην κατάθεση της καταγγέλουσας ενώ, όπως είπε, ο ίδιος έχει δώσει στην επιτροπή της Γερουσίας τα ημερολόγια του την εποχή εκείνη, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι δραστηριότητές του.

Ο δικαστής είπε ότι πράγματι κάποιες φορές ήπιε «πάρα πολλές μπίρες» αλλά δεν έφτασε σε σημείο να χάσει τις αισθήσεις του.

Ο Κάβανο χαρακτήρισε «εθνικό όνειδος» τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες σε βάρος του, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,Reuters

Μοιράσου το άρθρο: