Δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα ο Γκουαϊδό

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ, ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε την 23η Ιανουαρίου μεταβατικός πρόεδρος.

Αυτό προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή όπου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ προκειμένου να αναγκαστεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Ερωτηθείς εάν θα δίσταζε να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, ο Γκουαϊδό απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, για να σταματήσουν να πεθαίνουν παιδιά».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προφανώς προκαλεί μεγάλη πολεμική, αλλά κάνοντας χρήση της εθνικής μας κυριαρχίας, ασκώντας τα προνόμιά μας, θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας από περίπου σαράντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.

«Εδώ, στη Βενεζουέλα, κάθε ημέρα που περνάει μετράει σε ανθρώπινες ζωές», επέμεινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

«Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε με τρόπο κυρίαρχο, αυτόνομο, ώστε να σταματήσει η αρπαγή» της εξουσίας από τον Νικολάς Μαδούρο, επέμεινε ο Γκουαϊδό.

Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα προκαλεί τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015, κατά τον ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου αναγνώρισε αμέσως τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, επανέλαβε την Κυριακή ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραμένει μια «επιλογή».

H Kίνα

Η Βενεζουέλα πρέπει να διευθετήσει η ίδια την κρίση που βιώνει, μέσω συνομιλιών, και η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περίπου είκοσι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ευθυγραμμίστηκαν με τις ΗΠΑ, αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και άσκησαν πίεση στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει νέες γενικές εκλογές.

Πάντως, προσφέροντας ένα αντίβαρο στη σκληρή στάση της Ουάσινγκτον, η ΕΕ και μια ομάδα κυβερνήσεων χωρών της Λατινικής Αμερικής ακολουθούν πιο μετριοπαθή γραμμή, απευθύνοντας την έκκληση να γίνει πολιτικός διάλογος.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα, που υποστηρίζεται από την ΕΕ, τόνισε κατά την πρώτη της σύνοδο στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι εάν υπάρξει βίαιη εξωτερική επέμβαση η κρίση στη χώρα θα επιδεινωθεί.

Αντιδρώντας σε αυτή τη σύνοδο, το ΥΠΕΞ της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα κι ελπίζει πως όλα τα μέρη θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο.

«Οι υποθέσεις της Βενεζουέλας πρέπει να διευθετηθούν από τον λαό της, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του νόμου, μέσω ειρηνικού διαλόγου και πολιτικών διαύλων», τόνισε το υπουργείο.

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πραγματικότητα η διαρκής σταθερότητα στη Βενεζουέλα», κατά την κινεζική διπλωματία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος