Κατεβάζει τους τόνους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την εμπορική πολιτική του, υποσχόμενος ευελιξία και συνεργασία με τους «αληθινούς φίλους» των ΗΠΑ, σχετικά με τη μελλοντική επιβολή φόρων στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να οικοδομήσουμε τις βιομηχανίες μας χάλυβα και αλουμινίου, επιδεικνύοντας παράλληλα μεγάλη ευελιξία και συνεργασία με αυτούς που είναι αληθινοί φίλοι και μας συμπεριφέρονται με δίκαιο τρόπο τόσο στο εμπόριο όσο και στην άμυνα», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι θα συναντηθεί με τους υπευθύνους του τομέα το απόγευμα της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε εκείνες του αλουμινίου, επαναφέροντας το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και αριθμό συμμάχων τους, αρχίζοντας από τον Καναδά, τον πρώτο εμπορικό εταίρο τους και πρώτο προμηθευτή χάλυβα.

Η επίσημη θέσπιση των φόρων αυτών μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Εν μέσω αντιδράσεων από πολλές χώρες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς έκανε την Τετάρτη γνωστό πως μπορεί να υπάρξουν «εξαιρέσεις» για το Μεξικό και τον Καναδά και «ενδεχομένως και για άλλες χώρες».

Σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Καναδάς και το Μεξικό θα εξαιρεθούν για 30 ημέρες από τους φόρους αυτούς. Η εξαίρεση αυτή μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος στην τρέχουσα επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ αυτών των δύο χωρών και των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις:

Δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Τραμπ (video)

ΕΚΤ : Κατά της πολιτικής Τραμπ και ο Μάριο Ντράγκι

 «Παράθυρο» Λευκού Οίκου για εξαίρεση κάποιων χωρών από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: