Σε περίπου δύο εβδομάδες θ’ ανακοινώσει  ο Ντόναλτ Τράμπ την απόφαση σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ, σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι η αναφερόμενη συμφωνία δεν είναι δίκαιη καθώς, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία αλλά κι άλλες χώρες, “δεν πληρώνουν τίποτα” σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προγραμματίζουν να συναντηθούν τον Μάιο για να λάβουν τελική απόφαση για τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, που υπογράφηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες, είπε πηγή της κυβέρνησης μετά την αρχική συνάντηση των αρμόδιων στελεχών στον Λευκό Οίκο.

Η ομάδα των συμβούλων – που περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Χ. Ρ. Μακμάστερ – βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να λάβει αποφάσεις πριν τη σύνοδο κορυφής των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7) στις 26 Μαίου, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Τίλερσον, πρώην επικεφαλής της πετρελαιϊκής εταιρείας Exxon Mobil, και ο Πέρι πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) Σκοτ Πέρι, πρώην γενικός εισαγγελέας της πετρελαιοπαραγωγικής πολιτείας Οκλαχόμα, καθώς και ο Στιβ Μπάνον, υπεύθυνος στρατηγικής, καλούν για την απόσυρση των ΗΠΑ.

Το ζήτημα έχει δημιουργήσει διχογνωμία στις ΗΠΑ καθώς πολλές πολυεθνικές και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι ζητούν την παραμονή στη συμφωνία αλλά υπάρχουν και αυτοί που προτρέπουν τον Αμερικανό πρόεδρο να παραμείνει στη συμφωνία αλλά να μειώσει την αμερικανική δέσμευση για μείωση των εκλύσεων αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: