ΗΠΑ -Γαλλία “ανησυχούν” για επιθέσεις με αέριο σαρίν στη Συρία

Οι ΗΠΑ “φοβούνται” ότι το αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη Συρία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις. Την ίδια  ώρα, και η Γαλλία εξάφρασε τη “βαθύτατη ανησυχία” ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρεί τη δέσμευσή της να σταματήσει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Επιπρόσθετα  το Παρίσι συνεργάζεται με τους εταίρους του για να ρίξει φως στις πρόσφατες “ύποπτες” επιθέσεις με τοξικά αέρια.

Χλώριο “έχει” χρησιμοποιηθεί “σε πολλές περιπτώσεις” σε επιθέσεις στη Συρία, επισήμανε ο Μάτις, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο σχετικά με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν πριν από μία ημέρα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Όμως αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι το ενδεχόμενο να έγινε χρήση του αερίου σαρίν” πρόσφατα, συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν στη διάθεσή τους αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες ανταρτών “αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν. Επομένως, αναζητούμε αποδείξεις” συνέχισε ο Μάτις.

Εντούτοις παραδέχθηκε ότι δεν έχει καμία απόδειξη.

“Θα ήταν σφάλμα” της συριακής κυβέρνησης “να παραβιάσει εκ νέου τη συνθήκη για τα χημικά όπλα” προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης υποστήριξε χθες ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος “συνεχίζουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα”. Ένας άλλο αξιωματούχος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “δεν αποκλείει” καμία επιλογή και ότι “η χρήση στρατιωτικής βίας εξετάζεται”.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ