Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν, εχθές Τρίτη 31/10, οι δικηγόροι του δεκάχρονου κοριτσιού από το Μεξικό που μέχρι πρότινος ζούσε παράνομα στις ΗΠΑ και τέθηκε υπό κράτηση αφότου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη χολή.

Η Ρόσα Μαρία Ερνάντες έχει εγκεφαλική παράλυση και ζει σε συνθήκες αναπηρίας. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία τριών μηνών μαζί με τους γονείς της, και όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αποφάσισαν να φύγουν από το Μεξικό προκειμένου η κόρη τους να έχει καλύτερη ιατρική φροντίδα.

Οι δικηγόροι ζητούν τώρα την απελευθέρωσή της Ρόσα Μαρία Ερνάντες. Το κορίτσι, που είναι πλέον δέκα ετών, την προηγούμενη εβδομάδα μεταφερόταν με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο του Τέξας προκειμένου να υποβληθεί στην χειρουργική επέμβαση, όταν η υπηρεσία μετανάστευσης έκανε έλεγχο στο όχημα και διαπίστωσε ότι η μικρή ασθενής δεν είχε άδεια παραμονής.

Στη συνέχεια οι πράκτορες της υπηρεσίας ακολούθησαν το κορίτσι στο νοσοκομείο και αφού ολοκληρώθηκε η επέμβαση μετά την ανάρρωση της Ρόσα Μαρία Ερνάντες, τη συνέλαβαν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), το κορίτσι βρίσκεται τώρα σε κέντρο κράτησης ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών.

Ο Μάικλ Ταν, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες, ανέφερε: «Τα νοσοκομεία θεωρούνται ευαίσθητα μέρη σύμφωνα με τον κανονισμό ακόμη και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας και άρα οι συνοριοφύλακες δεν θα πρέπει να συλλαμβάνουν ανθρώπους εκεί, πολύ περισσότερο παιδιά». «Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι παράνομες, σκληρές και απειλούν να ωθήσουν τους γονείς που έχουν άρρωστα παιδιά να μην ζητούν βοήθεια», συμπλήρωσε.

Από τη μεριά της, η υπηρεσία φύλαξης συνόρων ανακοίνωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συλλάβει το κορίτσι και να το μεταφέρει στο κέντρο κράτησης καθώς δεν είχε νόμιμα χαρτιά και δεν συνοδευόταν από έναν κηδεμόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο AP /Charles Rex Arbogast

Μοιράσου το άρθρο: