Κοινή άσκηση αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων ΗΠΑ – Ν. Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν ασκήσεις αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων μετά τη δοκιμή πυραύλου από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ο οποίος σύμφωνα με κάποιους αναλυτές μπορεί να πλήξει την Αλάσκα.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στη δοκιμή του οποίου προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή», διαβεβαίωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για την ημέρα της εθνικής τους εορτής, μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς.

Η απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χαρακτηρίζεται ορόσημο για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει ήδη διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει ένα μικρό οπλοστάσιο ατομικών όπλων.

Μένει ωστόσο να φανεί αν η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παραγάγει μια μικρού μεγέθους πυρηνική κεφαλή και να την προσαρμόσει σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να αποκτήσει την τεχνολογία που θα εγγυάται ότι θα μπορεί να κάνει επιτυχή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας και αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας», σύμφωνα με δηλώσεις που το KCNA απέδωσε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιώντας πλάγιο λόγο. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον πλέον εισέρχεται στην «τελική της φάση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Κιμ έκρινε επίσης ότι η επιτυχής δοκιμή του πυραύλου ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την απεμπόληση αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

Στη Νότια Κορέα, Ο υπουργός Άμυνας Χαν Μιν-γκου δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε μια νέα — την έκτη κατά σειρά — πυρηνική δοκιμή, μετά την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας, ενώ καταδίκασε τη δοκιμή του πυραύλου στην οποία προχώρησε χθες η Πιονγκγιάνγκ.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, μαζί με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, αντιδρώντας στις “παράνομες κι αποσταθεροποιητικές προσπάθειες της Βόρειας Κορέας,” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, η Στρατιωτική Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος αντίδρασης της Βόρειας Κορέας, στην παραπάνω άσκηση, τα επιχειρησιακά σενάρια της οποίας, περιελάμβαναν την εκτόξευση πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κορέας, κατά μήκος της ανατολικής ακτογραμμής της. “Μαζί με τη Νότια Κορέα πραγματοποιήσαμε συντονισμένη άσκηση, αποδεικνύοντας την ευστοχία των πυρών μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Ντάνα Χουάιτ.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, αντέδρασε στην πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, ενισχύοντας την ρητορική πίεσή του στην Κίνα, αλλά και γελοιοποιώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Twitter. Η Κίνα είναι ο ουσιαστικός διπλωματικός κι οικονομικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας. “Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ακόμη πύραυλο. Αυτός ο τύπος δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του;” αναρωτήθηκε ο Τραμπ στο Twitter, αμέσως μετά την εκτόξευση, ειρωνευόμενος τον Κιμ Γιονγκ Ουν. “Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανεχθούν αυτό για πολύ καιρό. Ίσως η Κίνα θα ασκήσει πιέσεις για τον τερματισμό αυτής της ανοησίας μία για πάντα!” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Η τελευταία εκτόξευση ακολουθεί μια σειρά ενεργειών από την Πιονγιάνγκ που κλιμάκωσαν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς οι δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις συνεχίζονται κατά το τελευταίο δίμηνο.

Τόσο ο αριθμός, όσο και η διαφορετική στόχευση των διαδοχικών δοκιμών, ανησυχούν τους ειδικούς στα πυραυλικά και πυρηνικά οπλοστάσια, καθώς με κάθε τεστ η Βόρεια Κορέα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην απόκτηση ενός πυραύλου που θα μπορεί να πλήξει την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Οι πυραυλικές δοκιμές παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, για τις οποίες η Πιονγιάνγκ έχει βρει τρόπο να τις παρακάμπτει.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά κι ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον έχουν διακηρύξει ότι η “εποχή της στρατηγικής υπομονής” με την Βόρεια Κορέα έχει λήξει, δεν έχουν προσδιορίσει ακριβώς την τακτική αντίδρασης τους, στις τελευταίες εξελίξεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει από τον περασμένο Απρίλιο, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη μεταξύ των προέδρων Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, στρέψει την προσοχή της στην Κίνα, αναφορικά με την κλιμάκωση των πιέσεων που το Πεκίνο μπορεί ν’ ασκήσει έναντι της Πιονγιάνγκ, με έμφαση στις οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Με δεδομένο το γεγονός ότι υπό τις τελευταίες εξελίξεις τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία βρίσκονται εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων που εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να φέρει πιο κοντά τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, υπό την διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις προκλήσεις της Πιονγιάνγκ. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από την διεθνή κοινότητα την ενίσχυση των κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά της Βόρειας Κορέας, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η διπλωματική και οικονομική απομόνωσή της.

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε φέρεται να μοιράζεται τον εκνευρισμό του Τραμπ, όχι όμως, την επιθετική ρητορική του σε δηλώσεις του ΜΜΕ, καθώς υποστηρίζει την ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, ενώ καλεί τόσο την Κίνα, όσο και την Ρωσία να πράξουν περισσότερα.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα συνέστησαν από κοινού στην Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της, ενώ συνέστησαν προς της ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ν’ απέχουν από την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας. Οι δύο χώρες είναι αντίθετες με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, όπως και με την επιχειρησιακή αξιοποίηση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος.

Πάντως,οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών αναφορικά με την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη. Ο εκπρόσωπος τόνισε η συνεδρίαση του 15μελους ΣΑ είναι πιθανό να προγραμματιστεί σήμερα Τετάρτη.

Πηγή: ΕΡΤ, The Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος