«Η επιχείρηση «Πιστός Πατριώτης», είναι απολύτως σύννομη και πρόκειται ξεκάθαρα για απαραίτητη αποστολή υποστήριξης των δυνάμεών μας στα σύνορα», επέμεινε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, πραγματοποιώντας επίσκεψη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί 5.900 ένστολοι. Ήδη σφραγίστηκαν με τσιμεντένια οδοφράγματα και συρματόπλεγμα συνοριακά φυλάκια που οδηγούν στην Καλιφόρνια, ενώ χιλιάδες μετανάστες κατευθύνονται προς το βόρειο Μεξικό.

Η έκτακτη αμερικανική  συνοριοφυλακή ενδέχεται να φθάσει τους 9.000, αν προστεθούν οι στρατιώτες εν ενεργεία και οι έφεδροι της Εθνοφρουράς.

«Καραβάνι» 5.500 ανθρώπων από χώρες της Κεντρικής Αμερικής αναχώρησε από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου, προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος προειδοποίησε ότι ισοδυναμεί με «εισβολή» η προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Οι μεξικανικές αρχές διέθεσαν συρμό του μετρό και φορτηγά μετακίνησης προς τα αμερικανικά σύνορα, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) απέρριψαν το αίτημα να διατεθούν λεωφορεία.

Στην Τιχουάνα, στις ακτές του Ειρηνικού, στο βορειοδυτικό Μεξικό,  έφτασαν οι πρώτοι από τους μετανάστες, ενώ το συγκεκριμένο σημείο εισόδου στις ΗΠΑ, έχει πλέον θωρακιστεί με την επιχείρηση «Πιστός Πατριώτης».

Το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία για το κόστος της επιχείρησης την οποία διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς αμερικανικών ΜΜΕ. ο λογαριασμός ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα των ΗΠΑ στον νότο προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους του GOP. «Είναι ατυχές το ότι στείλαμε στρατιώτες εκεί κάτω», δήλωσε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνας Τζεφ Φλέικ, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικαντισμό.»

 

Μοιράσου το άρθρο: