Νομοσχέδιο για μείωση της νόμιμης μετανάστευσης υποστηρίζει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει μία πρόταση νομοσχεδίου για την μείωση της νόμιμης μετανάστευσης κατά 50% στις ΗΠΑ, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στο επίκεντρο της εφαρμογής της πρότασης αυτής βρίσκεται ο δραστικός περιορισμός του δικαιώματος των Αμερικάνων πολιτών και των νομίμων κατοίκων στις ΗΠΑ να προσκαλούν για μόνιμη παραμονή μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times”.

Το σχέδιο της πρότασης ενεργοποιεί τις πιο ευρείες αλλαγές στο σύστημα της νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, ενώ αποτελεί τη νέα προσπάθεια του προέδρου Τραμπ προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των νεοεισερχομένων κατοίκων στις ΗΠΑ.

Η νέα πρόταση του Λευκού Οίκου προκαλεί νέες συζητήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών μελών του Κογκρέσου, σχετικά με την εθνική ταυτότητα των Αμερικανών, την οικονομική ανάπτυξη, την δικαιοσύνη στην εργασίας αλλά και τις αμερικανικές αξίες, υπό το πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ στον προεκλογικό αγώνα του 2016.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της πρότασης υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της θα υποβαθμίσει το ουσιαστικό όραμα των ΗΠΑ ως “παραδείσου” για τις μάζες των φτωχών και των κατατρεγμένων. Ωστόσο, ο Τραμπ και οι υποστηρικτές της πρότασης, τονίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί υπεράριθμους και χαμηλών προσόντων πρόσφυγες για μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεινώνοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας, για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Με την υποστήριξη που δίνει ο πρόεδρος Τραμπ στο αναφερόμενο σχέδιο νομοθετικής πρότασης το καθιστά πολιτική προτεραιότητα των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κατάργησης και αντικατάστασης του προγράμματος πρόσβασης τις υπηρεσίες υγείας (Obamacare). Παράλληλα, έντονη κινητικότητα επικρατεί μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που είναι μέλη στο Κογκρέσο σχετικά με την προπαρασκευή των προτάσεων για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, που αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν επίσημα το φθινόπωρο. Άμεση επίσης, είναι η προτεραιότητα για την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του Τραμπ.

Τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν αμέσως κριτική στις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναφερόμενη πρόταση.

Η εφαρμογή της στηρίζεται σ’ ένα σύστημα αξιολόγησης προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για το ποιος θα γίνεται δεκτός στις ΗΠΑ, ώστε να του χορηγούνται νόμιμη άδεια παραμονής, αλλά και πράσινη κάρτα για την εργασία του. Η αξιολόγηση αυτή θα γίνεται επί τη βάσει των προσόντων, της εκπαίδευσης, αλλά και της γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

Η πρόταση στηρίζεται στην ιδέα ενός ευρύτερου πλαισίου μεταναστευτικής νομοθεσίας, που υποστήριξε χωρίς αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και τελικά εγκαταλείφθηκε το 2007.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν νόμιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, ενώ η πρόταση προβλέπει την μείωσή τους κατά 41% τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της, ενώ η μείωση αυτή θ’ αυξηθεί στο 50% στον δέκατο χρόνο εφαρμογής, σύμφωνα με τις προβλέψεις δύο Γερουσιαστών που την προωθούν.

Τα κριτήρια αξιολόγησης της νέας πρότασης για την εξασφάλιση άδειας παραμονής θα βασίζονται στην εκπαίδευση, την ικανότητα γνώσης της αγγλικής γλώσσας, την προσφορά εργασίας με υψηλές μισθολογικές αποδοχές, το βαθμό προσωπικής επαγγελματικής επιτυχίας, αλλά και την επιχειρηματική πρωτοβουλία, μειώνοντας τον αριθμό όσων θα γίνονται δεκτοί, με εξαίρεση στα άτομα με στενή οικογενειακή συγγένεια.

Το νομοσχέδιο θα μειώνει τον αριθμό των προσφύγων στους οποίους θα δίνεται μόνιμη άδεια παραμονής στις 50.000 τον χρόνο, ενώ θα καταργηθεί η χορήγηση βίζας μέσω κλήρωσης, καθώς υποστηρίζεται ότι η επιλογή αυτή, δεν προάγει την διαφορετικότητα.

Πηγή: The New York Times, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος