Την αποχώρησή της μέχρι τα τέλη του έτους από τη θέση της μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε η πρέσβης Νίκι Χέιλι. Το πρωί της Τρίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο, παρουσία δημοσιογράφων, δείγμα πως η αποχώρησή της από την κυβέρνηση είναι «φιλική».

Την απόφασή της ανακοίνωσαν από κοινού με τον Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της ημίωρης συνάντησής τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη Νίκι Χέιλι «εξαιρετικό πρόσωπο», τονίζοντας ότι ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του σε δύσκολα θέματα, τόσο στην προεκλογική εκστρατεία όσο και στον ΟΗΕ. Ανέφερε ότι πρώτη φορά του ανέφερε προ εξαμήνου ότι στο τέλος του έτους θα ολοκληρώσει τη θητεία της και θα πάρει λίγο καιρό άδεια.

Ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως προτίθεται να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη της στις επόμενες 2-3 εβδομάδες και ο διορισμός υπόκειται σε επικύρωση από τη Γερουσία. Δήλωσε ωστόσο ότι θα εξετάσει να επιλέξει την Ντίνα Πάουελ, τέως αναπληρώτρια σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, για αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στη φημολογία ότι για τη θέση προκρινόταν η Ιβάνκα Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε ότι η κόρη του, θα ήταν εξαιρετική για την θέση αυτή στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά δεν πρόκειται να την επιλέξει γιατί θα κατηγορηθεί για νεποτισμό. Συμπλήρωσε ότι η Χέιλι θα τον βοηθήσει στην τελική του επιλογή.

Η Νίκι Χέιλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου Τραμπ και μίλησε για τα όσα πέτυχαν στον ΟΗΕ σε θέματα υποστήριξης του Ισραήλ, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, την εξοικονόμηση πόρων για τον ΟΗΕ: «Δεν φεύγω μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος μου είναι όλα να είναι τακτοποιημένα για τον επόμενο πρέσβη μας στον ΟΗΕ».

H πρώην βουλευτής και κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας ήταν από τους βασικούς συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής του, και πολλοί την θεωρούν πιθανή υποψήφια στις εκλογές του 2020, είτε για την προεδρία, είτε για την αντιπροεδρία. Η ίδια, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη καιρός μέχρι το 2020, δήλωσε ότι υποστηρίζει τον πρόεδρο Τραμπ.

Πάντως, ανεξάρτητα του ότι θα παραμείνει στα καθήκοντά της μέχρι να αναλάβει αντικαταστάτης της, τα ουσιαστικά καθήκοντα του μονίμου αντιπροσώπου θα ασκεί ο πρέσβης Τζόναθαν Κόεν, είπε διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ.

Παραμένει αβέβαιο κατά πόσο η αποχώρηση της Χέιλι από τη θέση της επικεφαλής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ θα μεταβάλει την αμερικανική πολιτική σε καίρια θέματα του διεθνούς οργανισμού, όπως είναι η βοήθεια προς την οργάνωση UNRWA και τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αρχές που έχουν θέσει για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, είναι πολύ πιθανόν να χαλαρώσει σε ορισμένες επιχειρήσεις η «ιδεοληπτική εμμονή της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο ΟΗΕ, όπως συνέβη τον Ιούλιο με το ψήφισμα της UNFICYP».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο ζήτημα της UNFICYP, πολλές φορές ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έβρισκε κατανόηση σε πολιτικό επίπεδο, ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζαν πως στα διμερή και στο Κυπριακό αποφασίζουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι ο Λευκός Οίκος, αλλά για την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο η Νίκι Χέιλι.

Εκτιμάται πως στο διάστημα μέχρι την αντικατάσταση της Χέιλι, η παρουσία του άριστου γνώστη του Kυπριακού Τζόναθαν Κόεν στο τιμόνι της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, αποτελεί θετική εξέλιξη εν όψει της διαδικασίας ανανέωσης της θητείας της UNFICYP, στις αρχές του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: